Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Tisíce Poliakov si tichom uctili padlých vo Varšavskom povstaní

Ľudia zapaľujú sviečky pred monumentom Varšavského povstania 1. augusta 2014 vo Varšave pri príležitosti 70. výročia vypuknutia Varšavského povstania proti nacistickým okupantom počas druhej svetovej vojny. Pamätníci odboja a zástupcovia mesta sa zišli v miestnej štvrti Mokotow, kde si uctili 180.000 obetí tohto 63-dňového zápasu o slobodu. Povstanie začali vzbúrenci 1. augusta 1944, dúfajúc v skorú pomoc približujúcej sa Červenej armády. Tej sa však dočkali len vo veľmi malej miere. V bojoch zahynulo približne 18.000 členov odboja. Nacisti mesto na výstrahu takmer kompletne zničili. Foto: TASR/AP

Tisíce slabo vyzbrojených mladých obyvateľov mesta povstali 1. augusta 1944 proti nemeckým silám a pokúšali sa dobyť naspäť Varšavu, ešte pred postupujúcou sovietskou armádou.

Varšava 1. augusta (TASR) - Sirény dnes vydali dlhý a trúchlivý zvuk, ľudia aj premávka v uliciach Varšavy sa zastavili, pretože Poľsko si pripomínalo 70. výročie vypuknutia Varšavského povstania proti nacistickým okupantom počas druhej svetovej vojny. Vzbura sa však pre Poliakov skončila tragicky, napísala tlačová agentúra AP.

Tisíce slabo vyzbrojených mladých obyvateľov mesta povstali 1. augusta 1944 proti nemeckým silám a pokúšali sa dobyť naspäť Varšavu, ešte pred postupujúcou sovietskou armádou. V obkľúčenom meste sa držali 63 dní, potom ich donútili vzdať sa. V pouličných bojoch a pri nemeckom bombardovaní zahynulo takmer 200.000 bojovníkov a civilistov. Nacisti vyhnali tých, čo prežili, a mesto podpálili.

Prezident Bronislaw Komorowski a premiér Donald Tusk sa pripojili k skupine povstalcov, čo vzburu prežili, a absolvovali s nimi sériu obradov na počesť odvážneho boja, ktorý je dodnes pre Poliakov zdrojom hrdosti.

Tisíce ľudí všetkých vekových skupín prišli na dnešný hlavný obrad na vojenskom cintoríne presne v tú hodinu, keď sa povstanie začalo, teda o 17.00 h miestneho času. Mnohí položili sviečky alebo kvety v národných farbách bielej a červenej na hroby bojovníkov či k ústrednému pamätníku na historickom varšavskom cintoríne Powazki.

Komorowski dnes už skôr položil kvety na hroby veliteľov povstania.

Ľudia vo Varšave a mnohých ďalších poľských mestách dodržiavajú dlhoročnú tradíciu, a keď sa presne v danú hodinu rozozvučali sirény, aj tentoraz si minútou ticha uctili pamiatku padlých.

Varšavské povstanie bolo zakázanou témou až do pádu komunistického režimu v roku 1989. Odvtedy si ho však pripomínajú ako symbol pripravenosti Poľska zaplatiť najvyššiu cenu za slobodu.