Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Do budovy poľskej volebnej komisie vtrhli demonštranti

Polícia a demonštranti pred budovou poľskej volebnej komisie Foto: TASR/AP

Protestujúci požadovali rezignáciu členov komisie pre technické problémy počítačového systému, ktoré odďaľujú zverejnenie výsledkov nedeľňajších volieb.

Varšava 21. novembra (TASR) - Desiatky demonštrantov vtrhli v noci na dnes do varšavského ústredia poľskej volebnej komisie, aby vyjadrili nepokojnosť s meškaním pri zverejňovaní konečných výsledkov regionálnych a komunálnych volieb.

Protestujúci, najmä prívrženci pravicovej strany Právo a spravodlivosť (PiS), podľa agentúry AP komisiu obsadili. Napokon zakročila polícia, ktorá demonštrantov z budovy vyviedla, informoval denník Rzeczpospolita.

Protestujúci požadovali rezignáciu členov komisie pre technické problémy počítačového systému, ktoré odďaľujú zverejnenie výsledkov nedeľňajších volieb. Zlyhanie systému spôsobilo, že hlasy z niektorých lokalít sa musia rátať manuálne.

Prokurátori vyšetrujú aj útok hackerov na stránku Štátnej volebnej komisie, v dôsledku čoho si museli jej predstavitelia zmeniť prístupové heslá. Útok hackerov pritom so zlyhaním počítačového systému nesúvisel. Tajomník ústrednej volebnej komisie Kazimierz Czaplicki podal pre zlyhanie systému v stredu večer demisiu, odstúpi k 1. decembru.

Podľa odhadov výsledkov zverejnených bezprostredne po skončení volieb vyhrala na vidieku práve hlavná opozičná strana PiS, zatiaľ čo vládnuca Občianska platforma (PO) získala veľké mestá.