Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Poľsko vymenovalo kandidáta na veliteľa ozbrojených síl v čase vojny

Poľský prezident Bronislaw Komorowski, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Poľský prezident Bronislaw Komorowski dnes vymenoval generála Mareka Tomaszyckého za veliteľa ozbrojených síl v čase vojny.

Varšava 22. júna (TASR) - Poľský prezident Bronislaw Komorowski dnes vymenoval generála Mareka Tomaszyckého za veliteľa ozbrojených síl v čase vojny.

Oficiálne je 57-ročný Tomaszycki "kandidátom na hlavného veliteľa ozbrojených síl v čase vojny", ale v prípade konfliktu sa výkonu funkcie ujme automaticky, vysvetlil vo svojom spravodajstve Poľský rozhlas. Momentálne Tomaszycki zastáva funkciu operačného veliteľa poľských ozbrojených síl.

Komorowski dnes vysvetlil, že vymenovanie Tomaszyckého je reakciou na rastúce hrozby a nestabilitu v regióne, pričom však bližšie nešpecifikoval, či má na mysli prebiehajúci konflikt medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

Prezident Komorowski podľa webovej stránky Poľského rozhlasu zdôraznil, že nominácia Tomaszyckého "otvára cestu ku konzekventnému uvádzaniu do života rozhodnutí, ktoré menia systém riadenia poľskej armády". Uviedol, že veliteľ ozbrojených síl v čase vojny bude priamo podliehať hlave štátu a bude tesne spolupracovať v generálnym štábom poľskej armády.

Marek Tomaszycki vo svojom vyhlásení ubezpečil o pripravenosti plniť nové úlohy. Súčasne však vyjadril nádej, že nikdy nebude nutné meniť status novozavedenej funkcie a zostane len pri kandidátovi na hlavného veliteľa ozbrojených síl.

Agentúra AP pripomína, že Poľsko patrilo k tzv. satelitným štátom Moskvy. V poslednom čase je však veľkým kritikom Ruska za jeho rolu v ukrajinskej kríze. V obave z jej rozrastania Poľsko posilňuje svoje obranné schopnosti a snaží sa získať záruky svojej bezpečnosti od svojich spojencov v NATO a od USA.