Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Poľsku sa začala medzinárodná súťaž na pôvodných klavíroch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Celkovo 30 klaviristov z USA, Japonska, Číny, Ruska a iných európskych krajín bude predvádzať diela od Chopina, ale aj ďalších poľských skladateľov z jeho éry.

Varšava 3. septembra (TASR) - V poľskej metropole Varšava sa v pondelok začala celosvetovo prvá hudobná súťaž, kde účinkujúci interpretujú diela Frédérica Chopina na klavíroch z obdobia života tohto poľsko-francúzskeho skladateľa. Zámerom je oživiť zvuk a techniku tejto hudby tak, ako bola napísaná v 19. storočí.

Celkovo 30 klaviristov z USA, Japonska, Číny, Ruska a iných európskych krajín bude predvádzať diela od Chopina, ale aj ďalších poľských skladateľov z jeho éry, ako i kompozície od nemeckého barokového skladateľa Johana Sebastiana Bacha či Chopinovho učiteľa hudby Józefa Elsnera, informovala agentúra AP.

Súťažiaci začnú svoje predstavenia v budove Národnej filharmónie na pôvodných a obnovených dobových nástrojoch vrátane klavírov francúzskych značiek Érard a Pleyel et Cie. Víťaz, ktorého meno oznámia 14. septembra, si odnesie prémiu vo výške 15.000 eur, ako aj ponuky na koncertné vystúpenia a nahrávanie.

Organizátori podujatia - Národný inštitút Frédérica Chopina a poľská štátna televízia a rozhlas - chcú takýmto spôsobom podporiť spoznávanie pôvodného zvuku tohto obľúbeného skladateľa.

Chopin sa narodil v roku 1810 poľskej matke a francúzskemu otcovi. Hudobné vzdelanie získal vo Varšave, kde začal i komponovať a koncertovať. Ako 20-ročný opustil Poľsko a usadil sa v Paríži, vtedajšom stredisku európskeho umenia a hudby. Komponoval skladby najmä pre klavír, pričom sa do značnej miery inšpiroval poľským folklórom - polonézou a mazúrkou.