Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Pripravoval teroristický útok na vládu a parlament, zadržali ho

Foto: TASR/AP

Podozrivý sa k podozreniam podľa obžaloby čiastočne priznal. Ide o chemika, ktorý mal pri sebe výbušné látky a zbrane.

Varšava 20. novembra (TASR) - Poľské bezpečnostné úrady zadržali jedného človeka pre podozrenie z prípravy teroristického útoku, ktorého cieľom sa mal stať poľský parlament a úrady vlády a prezidenta. Informovala o tom prokuratúra v Krakove.

Poliaka, ktorého dnes zadržali poľské bezpečnostné úrady pre podozrenie z prípravy teroristického útoku na parlament a ďalšie vládne ciele, k jeho konaniu motivovali nacionalistické a antisemitské postoje. Informoval o tom dnes úrad prokuratúry v Krakove.

"Podozrivý nie je členom politického hnutia ani strany. Tvrdí, že konal z nacionalistických, antisemitských a xenofóbnych pohnútok," uviedol podľa agentúry Reuters prokutáror Piotr Krason na mimoriadnej tlačovej konferencii. K podozreniam sa podľa obžaloby čiastočne priznal. Ide o chemika, ktorý mal pri sebe výbušné látky a zbrane, uviedla agentúra AP.

Žalobcovia už predtým oznámili, že vyšetrovanie zadržanej osoby sa začalo 5. novembra, pričom prípadom sa bude ďalej zaoberať poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW). Muž mal podľa vyšetrovateľov pripravovať teroristické útoky, ktorých cieľom sa mal stať poľský parlament a úrady vlády a prezidenta. Prípad označili za veľmi vážny.

Poľsko nezaznamenalo v ostatných rokoch žiadne podobné útoky..