Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Poľsko zadržalo Ukrajinca, ktorý mal pracovať pre Rusko

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ukrajinec bol zatknutý ešte 31. januára. Údajne pôsobil v rámci organizovanej zločineckej skupiny a plnil príkazy ruských tajných služieb.

Varšava 15. februára (TASR) - Poľské bezpečnostné služby vo štvrtok uviedli, že zadržali ukrajinského občana, ktorý pracoval pre ruské tajné služby a plánoval sabotáž. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters

Ukrajinec bol zatknutý ešte 31. januára. Údajne pôsobil v rámci organizovanej zločineckej skupiny a plnil príkazy ruských tajných služieb. Čelí obvineniam z prípravy rozvratného konania a sabotáže. Na tri mesiace bol umiestnený do väzby a čaká ho súdny proces. V prípade usvedčenia mu hrozí väzenia až 12 rokov.

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) dostala informácie, že tento muž plánoval podpáliť zariadenia v meste Vroclav blízko strategicky významnej infraštruktúry, píše Reuters s odvolaním sa na bezpečnostné služby. Bezpečnostné služby dôkazy o jeho plánoch našli priamo v jeho batožine.

Poľsko je hlavnou trasou pre dodávky vojenskej pomoci na Ukrajinu a preto sa stalo terčom ruských špiónov. Rusko a Bielorusko tiež obviňuje z úsilia o svoju destabilizáciu.