Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko žiada Súdny dvor EÚ zrušiť tri zákony v oblasti klímy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Varšava sa na Súdny dvor EÚ obrátila ešte v júli. Jedným z opatrení je aj zákon, na základe ktorého bude od roku 2035 v EÚ zakázaný predaj automobilov, ktoré vypúšťajú emisie CO2.

Varšava 28. augusta (TASR) - Poľsko podniklo na pôde Súdneho dvora EÚ právne kroky s cieľom dosiahnuť zrušenie troch rozhodnutí Európskej únie v oblasti klímy. Poľská vláda tvrdí, že by prehĺbili spoločenskú nerovnosť. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry Reuters.

Varšava sa na Súdny dvor EÚ obrátila ešte v júli. Jedným z opatrení je aj zákon, na základe ktorého bude od roku 2035 v EÚ zakázaný predaj automobilov, ktoré vypúšťajú emisie CO2.

"Táto sporná smernica prenáša nadmernú záťaž spojenú s prechodom k mobilite s nulovými emisiami na občanov EÚ, najmä tých, ktorí sú finančne horšie situovaní, i na európsky sektor výrobcov automobilov," uviedlo Poľsko vo výzve, ktorú Európska komisia zverejnila v pondelok.

Ďalšie opatrenie EÚ sa vzťahuje na ciele na zníženie emisií v členských krajinách EÚ. To podľa Varšavy ohrozuje energetickú bezpečnosť Poľska. Tretí zákon o reforme trhu s emisiami zase môže znížiť počet pracovných miest v oblasti ťažby uhlia a zvýšiť spoločenskú nerovnosť. Poľsko vyrába približne 70 percent svojej energie z uhlia, pripomína Reuters.

Poľská vláda žiada zrušenie všetkých troch zákonov. Každý z nich bol prijatý tzv. posilnenou kvalifikovanou väčšinu členských krajín. Poľsko však tvrdí, že na ich prijatie mal byť potrebný jednohlasný súhlas - vzhľadom na vplyv, ktorý môžu mať na jednotlivé krajiny. Európska komisia na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovala.