Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Výsledky pitvy:Poľský kamionista nezomrel hodiny pred útokom v Berlíne

Hasiči stoja 20. decembra 2016 v blízkosti vražedného kamiónu v Berlíne. Foto: TASR/AP

V nemeckých médiách sa však objavili aj špekulácie o tom, že možno práve Poliak v posledných chvíľach života strhol ešte volant kamióna a zabránil tak väčšiemu množstvu obetí útoku.

Varšava/Štetín 28. decembra (TASR) - Poľskí súdni lekári vylúčili po dnešnej pitve zavraždeného kamionistu Lukasza Urbana, ktorého telesné pozostatky prevzali poľské úrady v utorok, že by tento muž prišiel o život hodiny pred útokom na jeden z berlínskych vianočných trhov z 19. decembra. Pri ňom použil predpokladaný atentátnik Anis Amri z Tuniska práve Poliakov kamión.

O poznatkoch z pitvy, ktorá sa uskutočnila v Štetíne, informovali dnes príslušné orgány poľskej prokuratúry dementujúc tak skoršie neoficiálne informácie najčítanejšieho nemeckého denníka Bild.

Prokurátorka Aldona Lemová zo štetínskej prokuratúry pre televízny kanál Superstacja uviedla, že môže poprieť informácie denníka Bild o tom, že 37-ročný Poliak zomrel niekoľko hodín pred útokom, a to na základe materiálov, ktoré sú k dispozícii po súdnej pitve v Poľsku. Predstaviteľka vojvodskej prokuratúry síce neuviedla presný termín skonu kamionistu, avšak zdôraznila, že v rozpore s informáciami niektorých nemeckých médií Lukasz Urban neskonal 19. decembra v popoludňajších hodinách.



Ide o predbežné výsledky pitvy, ktorej definitívne závery zverejnia neskôr.

Poľského kamionistu našli po teroristickom útoku, na ktorý páchateľ využil jeho vozidlo, v kabíne vozidla bez známok života, a to so strelnou ranou na hlave a bodnými zraneniami.

V nemeckých médiách sa však objavili aj špekulácie o tom, že možno práve Poliak v posledných chvíľach života strhol ešte volant kamióna a zabránil tak väčšiemu množstvu obetí útoku.

Tisíce ľudí preto podporujú iniciatívu, aby nemecký spolkový prezident Joachim Gauck udelil Poliakovi in memoriam vysoké štátne vyznamenanie - Spolkový kríž za zásluhy.

Pre rodinu zavraždeného poľského kamionistu sa vyzbieralo takmer 175.000 libier



Internetová zbierka na pomoc rodine zavraždeného poľského kamionistu Lukasza Urbana, ktorý sa stal prvou obeťou páchateľa teroristického útoku na vianočnom trhu v Berlíne z 19. decembra, vyniesla aktuálne už viac ako 174.500 libier.




Iniciátorom zbierky bol britský kamionista David Duncan, ktorý 20. decembra zriadil na platforme Gofundme osobitné konto a ktorého cieľom bolo pôvodne vyzbierať najmenej 50.000 libier pre pozostalých po kolegovi, ktorý zanechal manželku, 17-ročného syna a rodičov. Tento pôvodný cieľ sa podarilo naplniť už o dva dni neskôr.

O iniciatíve informovali tak britské, ako aj nemecké a poľské médiá.

David Duncan zdôraznil, že sa nepoznal osobne s Poliakom, ktorého osud ním však tak zatriasol, že sa rozhodol pomôcť. Súčasne pripomenul, že si v plnom rozsahu uvedomuje, že žiadne množstvo finančných prostriedkov nenahradí blízkym stratu manžela, otca a syna, avšak môže im aspoň trochu pomôcť v ďalšom živote.

Pôvodne sa iniciátor obrátil predovšetkým na kolegov-kamionistov, medzičasom však do zbierky prispieva aj široká verejnosť.