Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Poľský minister: Aj Estónsko má obavy zo zmien v zmluvách EÚ

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V návrhu je aj zrušenie práva veta v hlasovaní o zahraničnopolitických otázkach.

Tallinn 8. decembra (TASR) - Estónska vláda zdieľa obavy Poľska z navrhovaných zmien v zmluvách Európskej únie, povedal v piatok pre tlačovú agentúru PAP poľský minister zahraničných vecí Szymon Szynkowski vel Sek.

"Naši estónski partneri sa v zásade stopercentne stotožňujú s našimi obavami týkajúcimi sa radikálneho návrhu Európskeho parlamentu zmeniť zmluvy a presunúť kompetencie štátov na úroveň EÚ," povedal minister po rozhovoroch s estónskym kolegom Margusom Tsahknom v Tallinne.

Európsky parlament prijal v novembri rezolúciu podporujúcu navrhované zmeny v základných zmluvách EÚ, pričom Európska komisia predloží správu o tejto téme na zasadnutí Európskej rady (summite EÚ) 12. decembra.

Poľský minister zahraničných vecí povedal, že Estónsko je proti tomu, aby sa v EÚ začínali diskusie o zmluvách, a vníma dnešné výzvy, napríklad v oblasti bezpečnosti či ochrany hraníc, "úplne odlišne".

Európsky parlament 22. novembra hlasovaním schválil návrh zmien v zmluvách EÚ, ktorý mení princíp jednomyseľnosti v hlasovaní Európskej rady v 65 oblastiach a presúva niektoré právomoci z členských štátov na EÚ.

V návrhu je aj zrušenie práva veta v hlasovaní o zahraničnopolitických otázkach.