Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Poľský minister sa ospravedlnil za vysypanie ukrajinského obilia

Poľskí farmári protestujú so zapálenými svetlicami počas protestu v meste Poznaň na západe Poľska v piatok 9. februára 2024. Foto: TASR/AP

Poľskí poľnohospodári minulý týždeň zablokovali tri hraničné priechody na protest proti neférovej hospodárskej súťaži v podobe dovozu ukrajinského obilia do EÚ.

Varšava 13. februára (TASR) - Poľský minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski sa ospravedlnil za incident, ku ktorému došlo v nedeľu na proteste poľnohospodárov na hraniciach s Ukrajinou. Protestujúci vysypali obilie z ukrajinských nákladných áut na cesty, čím vyvolali napätie medzi týmito dvoma štátmi. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Poľskí poľnohospodári minulý týždeň zablokovali tri hraničné priechody na protest proti neférovej hospodárskej súťaži v podobe dovozu ukrajinského obilia do EÚ. V nedeľu poľnohospodári na poľskej strane hraničného priechodu pri Dorohusku zastavili tri nákladné autá, otvorili návesy a obilie z nich vysypali na cestu.

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva v pondelok odsúdilo úmyselné ničenie obilia z Ukrajiny.

Poľský minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski v pondelok neskoro večer vo svojom vyhlásení incident taktiež odsúdil. Zároveň zdôraznil ťažkú situáciu poľnohospodárov. "V mene poľských poľnohospodárov sa ospravedlňujem za takýto akt zúfalstva a žiadam o pochopenie ich mimoriadne náročnej situácie," povedal Siekierski.

V pondelok poľské úrady začali s vyšetrovaním tvrdení, že poľnohospodári porušili colné bezpečnostné predpisy a zničili majetok, čo sú trestné činy, za ktoré hrozí do päť rokov väzenia.

"Toto nie je správna forma protestu, ale je často využívaná poľnohospodármi v rôznych krajinách," uviedol Siekierski.

Najnovšie protesty znamenajú podľa AFP ďalšiu ranu pre vzťahy medzi Ukrajinou a jej spojencom Poľskom. Spory súvisiace s obilím sa medzi týmito dvoma krajinami začali vlani, keď Poľsko zaviedlo jednostranný zákaz dovozu obilia z Ukrajiny. Podľa ukrajinskej pohraničnej stráže najnovšia vlna protestov narušila nákladnú dopravu na piatich hraničných priechodoch.

"K dnešnému ránu stálo v radoch na všetkých týchto hraničných priechodoch približne 1250 nákladných vozidiel," povedal hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže pre tlačovú agentúru Interfax-Ukrajina.