Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Blaszczak o výtržnosti v Hamburgu: To je tá dvojrýchlostná Európa

Na snímke polícia rozháňa slzotvorným plynom odporcov summitu predstaviteľov najvýznamnejších ekonomík sveta združených v skupine G20 počas demonštrácie v nemeckom Hamburgu 7. júla 2017. Foto: FOTO TASR/AP

Podľa šéfa poľského rezortu vnútra sa jeho krajina ohľadne bezpečnosti líši od krajín západnej Európy. Dodal, že v Nemecku v poslednom čase dochádza k teroristickým útokom.

Varšava 8. júla (TASR) - Výtržnosti počas summitu krajín G20 v Hamburgu nasvedčujú, že Európa je naozaj dvojrýchlostná, pričom západná Európa má zjavne nižšiu rýchlosť než Poľsko, ktoré počas vrcholnej schôdzky predstaviteľov dvanástich krajín Trojmoria s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vo štvrtok vo Varšave dokázalo zabezpečiť poriadok. Vyhlásil to v piatok poľský minister Mariusz Blaszczak.

"Fakticky tu máme dvojrýchlostnú Európu. Rýchlosť sme ukázali v Poľsku, ktoré je pohostinnou a bezpečnou krajinou. Prezidenta Spojených štátov sme tu privítali veľmi srdečne. Avšak to, čo sa deje v nemeckom Hamburgu - výtržnosti, násilnícke skupiny a horiace autá - to je tá Európa druhej rýchlosti," vyhlásil poľský minister pre rozhlasovú stanicu PR24.

Podľa šéfa poľského rezortu vnútra sa jeho krajina ohľadne bezpečnosti líši od krajín západnej Európy. Dodal, že v Nemecku v poslednom čase dochádza k teroristickým útokom, Francúzsko zaviedlo po atentátoch výnimočný stav a v Bruseli si nemožno nevšimnúť vojenské hliadky s puškami.

Výtržnosti počas demonštrácií proti summitu krajín G20 v nemeckom Hamburgu sa v noci na dnes zintenzívnili. Policajné zložky zasiahli po tom, čo demonštranti zapálili barikády a začali rozbíjať v meste výklady. Zranenia počas výtržností v Hamburgu utrpelo takmer 200 policajtov.