Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľský ombudsman sa pre nové právomoci polície obrátil na ústavný súd

Ilustračné foto Foto: TASR

Novou úpravou sa zaoberá tzv. Benátska komisia Rady Európy, ktorej právni experti si iba nedávno vzali kontroverzne vnímané zmeny pod drobnohľad.


Varšava 18. februára (TASR) - Poľský ombudsman pre ľudské práva Adam Bodnar napadol na ústavnom súde nový zákon, ktorý dáva tajným službám a policajným zložkám širšie právomoci pri sledovaní pošty, telefonických hovorov a internetových dát občanov bez časového obmedzenia a čiastočne bez súdneho rozhodnutia.

Informoval o tom dnes vo Varšave vo vysielaní televízie Polsat, pričom zdôraznil, že časť tohto zákona predstavuje ohrozenie osobnej slobody a práva na súkromie a v právnom štáte nie je potrebná.

Bodnar v kritickom vyjadrení netajil, že jeho úrad mal už od prvopočiatku zásadné pochybnosti o ústavnosti spomínaného návrhu. Tieto sa prejavili aj na konzultáciách s vládou a parlamentnom, kde však kritika narazila zväčša na ignoráciu. Ak sme na to upozorňovali, a neuspeli sme, potom musíme teraz urobiť ďalší krok podaním na ústavný súd, vyplynulo z jeho slov.

Po schválení úprav v Sejme a Senáte, kde má vládnuca strana Právo a spravodlivosť absolútnu väčšinu, podpísal balík legislatívnych zmien začiatkom februára aj prezident Andrzej Duda.

Novou úpravou sa zaoberá tzv. Benátska komisia Rady Európy, ktorej právni experti si iba nedávno vzali kontroverzne vnímané zmeny pod drobnohľad.

Aj v Európskej únii vyvolali zákonodarné aktivity poslancov Práva a spravodlivosti, ktorí pred troma mesiacmi prevzali moc v Poľsku, obavy o zachovanie právneho štátu.