Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľský Najvyšší súd oslobodil Maročana v prípade útokov v Paríži

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poľský súd už tento rok priznal Murádovi T. odškodné vo výške 142.000 eur za to, že ho zadržali aj napriek verdiktu o jeho nevine.

Varšava 21. decembra (TASR) - Poľský Najvyšší súd zbavil obvinení Maročana podozrivého zo spoluúčasti na teroristických útokoch v Paríži v roku 2015. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Prokuratúra žiadala pre muža trest odňatia slobody vo výške šesť a pol roka. Maročan Murád T. bol v Poľsku prvýkrát odsúdený v roku 2019.

Odvolanie prokuratúry, ktoré verdiktu Najvyššieho súdu predchádzalo, bolo "zjavne neopodstatnené", uviedla v utorok hovorkyňa súdu Justyna Piskoreková.

Maročana zadržali v Poľsku 5. septembra 2016, následne ho obvinili zo spolupáchateľstva pri parížskych útokoch, ktorých hlavným organizátorom bol údajne Abd al-Hamíd Abá Úd. Pri útokoch zahynulo 130 ľudí.

Prokuratúra uviedla, že Murád T. sa stretol s Abá Údom a ďalšími džihádistami v tureckom meste Edirne v roku 2014. Niektorí z týchto džihádistov boli zabití pri policajnej razii v Belgicku v roku 2015. Samotný Abá Úd zahynul pri policajnom zásahu po útokoch v Paríži.

Poľský súd už tento rok priznal Murádovi T. odškodné vo výške 142.000 eur za to, že ho zadržali aj napriek verdiktu o jeho nevine.