Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Poľský najvyšší súd zamietol prípad urážky prezidenta Dudu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spisovateľ Žulczyk nazval prezidenta slovom "debil" v príspevku na Facebooku, ktorým reagoval na jeho neochotu uznať víťazstvo Joea Bidena.

Varšava 23. mája (TASR) - Poľský najvyšší súd v utorok ukončil súdne konanie proti populárnemu spisovateľovi Jakubovi Žulczykovi za urážku poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Zároveň zamietol ako nepodložený návrh prokuratúry na nový proces, TASR informuje podľa tlačovej agentúry PAP.

Žulczyk nazval prezidenta Dudu slovom "debil" v príspevku na Facebooku, ktorým reagoval na jeho neochotu uznať víťazstvo Joea Bidena v amerických prezidentských voľbách v roku 2020.

Poľský najvyšší súd v utorok vo vysvetlení rozsudku uviedol, že súdy obvykle uznávajú slová ako "debil" za urážku, ale ich použitie nie je trestný čin a nimi spôsobená "spoločenská ujma" je zanedbateľná.

Keď už bolo po voľbách v USA potvrdené Bidenovo víťazstvo, Duda na Twitteri napísal, že "blahoželá Bidenovi k úspešnej volebnej kampani", namiesto blahoželania k volebnému víťazstvu a k získaniu prezidentského úradu.

Duda v tvíte zo 7. novembra napísal, že "medzitým, ako sa očakáva Bidenova nominácia Zborom voliteľov, Poľsko je odhodlané udržiavať strategické americko-poľské partnerstvo na vysokej úrovni v záujme ešte silnejšieho spojenectva".

Žulczyk reagoval: "Nikdy som nepočul, že v americkom volebnom systéme existuje niečo ako ´nominácia Zborom voliteľov´. Joe Biden je 46. prezidentom Spojených štátov a Andrzej Duda je debil."

Ako ešte vlani pripomenula agentúra AP, v čase zverejnenia Dudovho tvítu mnoho ďalších európskych lídrov už gratulovalo Bidenovi k volebnému víťazstvu. Duda však vo svojom príspevku podľa kritikov v Poľsku naznačil, že Bidenove víťazstvo nie je definitívne a Zbor voliteľov môže zmeniť výsledky hlasovania.