Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Poľský premiér prisľúbil pomoc pre sýrskych utečencov v Libanone

Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Morawiecki podľa utorňajšieho vyhlásenia svojej kancelárie prisľúbil Libanonu finančnú pomoc vo výške zhruba osem miliónov eur určenú na stavbu bývania pre zhruba 1000 sýrskych utečencov.

Bejrút 13. februára (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki navštívil v utorok na severe Libanonu školu a kliniku, ktoré boli zriadené pre sýrskych utečencov. Pri tejto príležitosti zopakoval stanovisko svojej vlády, že ľuďom, ktorých z domovov vyhnala vojna, by sa mala poskytovať pomoc v krajinách geograficky blízkych ich vlasti.

Morawiecki podľa utorňajšieho vyhlásenia svojej kancelárie prisľúbil Libanonu finančnú pomoc vo výške zhruba osem miliónov eur určenú na stavbu bývania pre zhruba 1000 sýrskych utečencov. Zároveň povedal, že najefektívnejšia pomoc utečencom je tá, ktorú dostanú v blízkosti svojej domoviny, kam sa chcú napokon vrátiť.

Poľská konzervatívna vláda dlhodobo odmieta plán Európskej únie na relokáciu utečencov, ktorí uviazli v Grécku či Taliansku, do ostatných členských krajín Únie. Odvoláva sa pritom na obavy o svoju bezpečnosť. Varšavu pre odmietanie kvót kritizuje Brusel, ktorý sa jej zároveň vyhráža sankciami, pripomenula agentúra AP.

Libanon s iba štyrmi miliónmi obyvateľov prijal na svojom území od vypuknutia konfliktu v Sýrii už takmer milión sýrskych utečencov. Táto malá blízkovýchodná krajina žiada, aby jej s bremenom utečencov pomohlo medzinárodné spoločenstvo.