Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Poľský prezident Andrzej Duda pricestuje v pondelok do Prahy

Poľský prezident Andrzej Duda, archívne foto Foto: TASR/AP

S najvyššími českými ústavnými činiteľmi, prezidentom Milošom Zemanom i premiérom Bohuslavom Sobotkom sa hosť z Varšavy stretne v utorok.

Praha/Varšava 13. marca (TASR) - Migračná kríza, spolupráca krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ale aj výstavba dopravných koridorov, to budú témy, o ktorých bude rokovať v Prahe poľský prezident Andrzej Duda, ktorý do českej metropoly pricestuje v pondelok na svoju prvú oficiálnu návštevu ČR.

S najvyššími českými ústavnými činiteľmi, prezidentom Milošom Zemanom i premiérom Bohuslavom Sobotkom sa hosť z Varšavy stretne v utorok.

Informovali o tom české i poľské elektronické médiá.

Podľa slov Jiřího Ovčáčka, hovorcu prezidenta ČR, by sa na schôdzke oboch najvyšších predstaviteľov v utorok predpoludním mohlo hovoriť aj o ekonomických otázkach vrátane výstavby dopravných koridorov, o prepojení Labe, Odry a Dunaja, ktoré presadzuje prezident ČR.

Aktuálne európske otázky, spolupráca na úrovni krajín V4, ako aj rozvoj cezhraničnej dopravnej a energetickej infraštruktúry by mali byť predmetom rokovaní Duda-Sobotka, ktoré sa v Prahe uskutoční v utorok popoludní. Obe strany by mali hovoriť aj o spolupráci v sférach obrany a bezpečnosti a o príprave júlového summitu NATO vo Varšave.