Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poľský prezident Komorowski nevylúčil kandidatúru v jesenných voľbách

Bronislaw Komorowski, archívne foto Foto: TASR/AP

Toto riešenie sa teší aktuálne podpore 38 percent Poliakov.

Varšava 2. júla (TASR) - Poľský prezident Bronislaw Komorowski, ktorý začiatkom augusta odovzdá najvyšší ústavný post svojmu zvolenému nástupcovi Andrzejovi Dudovi, sa zrejme následne nemieni stiahnuť z politickej scény do ústrania. Z jeho slov pre týždenník Polityka vyplýva, že nevylučuje ani svoju kandidatúru v jesenných voľbách do Senátu.

"Problém s aktivitami niekdajších prezidentov jestvuje, iné krajiny ich riešia rôznym spôsobom. V niektorých je práve Senát miestom pre bývalé hlavy štátu," vyhlásil Komorowski.

Toto riešenie sa teší aktuálne podpore 38 percent Poliakov, vyplýva z informácií dnešného vydania denníka Rzeczpospolita. Okolo 40 percent ich krajanov sa však domnieva, že Komorowski je zrelý na politický dôchodok.

Júnové prezidentské voľby priniesli v druhom kole Dudovo víťazstvo a Komorowského prehru.

Občianska platforma (PO), z ktorej vzišiel súčasný poľský prezident a s ktorej podporou sa pokúšal uspieť aj v boji o druhé volebné obdobie v prezidentskom paláci, bude rešpektovať Komorowského rozhodnutie. Uviedla to premiérka a líderka tejto liberálnej strany Ewa Kopaczová. Podľa denníka Rzeczpospolita nemá Komorowského kandidatúra do Senátu jednoznačnú podporu ani v členskej základni PO.

Zdroje z prezidentského paláca, ktoré si želajú zostať v anonymite, však tvrdia, že Komorowski uprednostní napokon pred kandidatúrou do poľského Senátu jednu z viacerých ponúk na spoluprácu od domácich i zahraničných think tankov.

Komorowski: Chceme sa spoločne s Ukrajincami cítiť lepšie v tejto časti Európy

Inštitút, ktorý by sa okrem iného mal venovať aj poľsko-ukrajinským vzťahom, chce po skončení pôsobenia na čele poľského štátu založiť prezident Bronislaw Komorowski.

Hosť z Varšavy o tom podľa poľských médií a tlačovej agentúry DPA hovoril počas dnešnej návštevy v západoukrajinskom Ľvove.

Bez ohľadu na politické zmeny bude poľský štát podporovať ukrajinské úsilie o európsku integráciu, snahy o záruky bezpečnosti v súvislosti s ruskou agresiou, vyhlásil poľský prezident. Komorowski súčasne vyjadril nádej, že sa v tomto procese nájde priestor aj pre angažovanosť bývalého prezidenta krajiny.

V júnových prezidentských voľbách Bronislawa Komorowského prekvapujúco porazil konzervatívny vyzývateľ Andrzej Duda, kandidát strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorý ho začiatkom augusta vystrieda v najvyššej ústavnej funkcii.

Podľa slov ešte úradujúceho poľského prezidenta by si tak západná Európa, ako aj Poľsko mali zachovať záujem o Ukrajinu a reformné procesy v tejto krajine. "Chceme sa spoločne s Ukrajincami cítiť bezpečnejšie v tejto časti Európy," dodal poľský štátnik.