Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľský prezident oficiálne poveril Beatu Szydlovú vytvorením vlády

Poľský prezident Andrzej Duda a Beata Szydlová. Foto: TASR/AP

Prvé zasadnutie parlamentu v novom zložení sa uskutočnilo vo štvrtok, keď zároveň podala demisiu doterajšia vláda pod vedením Ewy Kopaczovej.

Varšava 13. novembra (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda poveril dnes v súlade s očakávaniami vytvorením novej vlády Beatu Szydlovú, podpredsedníčku konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá triumfovala v októbrových parlamentných voľbách. Členovia nového vládneho kabinetu by mali zložiť prísahu budúci pondelok, informuje agentúra AP.

Vymenovanie Szydlovej za premiérku bolo podľa AP do značnej miery len formalitou, keďže zloženie novej vlády je známe už od začiatku týždňa. Duda, pochádzajúci takisto z PiS, počas dnešnej ceremónie vo varšavskom prezidentskom paláci pobozkal Szydlovú na ruku a na líca.

Euroskeptické PiS získalo v októbri vo voľbách parlamentnú väčšinu ako vôbec prvá politická strana v Poľsku od pádu komunizmu z roku 1989. Szydlová tak pri zostavovaní vlády nemusí hľadať koaličných partnerov. Prvé zasadnutie parlamentu v novom zložení sa uskutočnilo vo štvrtok, keď zároveň podala demisiu doterajšia vláda pod vedením Ewy Kopaczovej.