Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Poľský prezident sa cestou na olympiádu v Pekingu zastavil v Gruzínsku

Poľský prezident Andrzej Duda, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Peking sa stal terčom narastajúcej medzinárodnej kritiky v súvislosti s prenasledovaním Ujgurov a svojím počínaním v Hongkongu.

Tbilisi 3. februára (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda pristál vo štvrtok večer v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi a urobil si prestávku na ceste do Pekingu, kde sa v piatok 4. februára zúčastní na otváracom ceremoniáli zimných olympijských hier. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

Duda má v Tbilisi diskutovať s gruzínskou prezidentkou Salome Zurabišviliovou o súčasnom silnejúcom napätí medzi Ruskom a Ukrajinou, uviedol poradca Dudu pre zahraničnú politiku Jakub Kumoch.

Rusko žiada, aby aliancia NATO zrušila svoje rozhodnutie z roku 2008 o otvorení "svojich dverí" pre Gruzínsko a Ukrajinu. Oba tieto štáty však deklarujú, že ústupky ohľadom ich integrácie do NATO sú neprípustné. Partneri zo zahraničia vyjadrili obom krajinám podporu.

Prezident Duda oficiálne začne návštevu Číny v piatok a prítomný bude aj na úvodnom ceremoniáli zimnej olympiády v Pekingu.

Podľa Kumocha má Duda naplánované aj stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Peking sa stal terčom narastajúcej medzinárodnej kritiky v súvislosti s prenasledovaním Ujgurov a svojím počínaním v Hongkongu. Niekoľko krajín vrátane Spojených štátov, Británie a Austrálie preto oznámilo diplomatický bojkot týchto zimných olympijských hier.

Generálny tajomník OSN António Guterres a ruský prezident Vladimir Putin sú medzi tými predstaviteľmi, ktorí sa na slávnostnom otvorení v Pekingu zúčastnia.