Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Poľský prezident sa pred voľbami vyslovil za dobré vzťahy s Ruskom

Poľský prezident Bronislaw Komorowski Foto: TASR/AP

Podľa poľskej hlavy štátu by sa dialóg medzi oboma krajinami mohol rozvíjať na miestnej úrovni a prostredníctvom malého pohraničného styku.

Varšava 6. mája (TASR) - Poliaci by mali udržiavať dobré susedské vzťahy s Ruskom, napríklad vo forme malého pohraničného styku, povedal v utorok prezident Bronislaw Komorowski. Hovoril v Elblagu, metropole severopoľského Varmsko-mazurského vojvodstva, v rámci svojej kampane pred nedeľňajšími voľbami hlavy štátu.

Komorowski tam povedal, že Poľsko, ktoré čelí ukrajinsko-ruskému konfliktu, potrebuje "pokojný dialóg a pokojnú snahu pri riešení zložitých záležitostí. Jednou z nich je nájsť cesty, ako presadzovať poľskú národnú politiku za zhoršujúcej sa bezpečnosti vyvolanej ruskou agresívnou politikou voči Ukrajine, a nielen Ukrajine," citovala prezidenta poľská tlačová agentúra PAP.

Komorowski poznamenal, že porušenie dobrých susedských princípov Ruskom viedlo ku kríze na Ukrajine a zhoršeniu európskej bezpečnosti, ale zdôraznil, že Poľsko stále chce mať dobré susedské vzťahy s Ruskom.

Podľa hlavy štátu by sa dialóg medzi oboma krajinami mohol rozvíjať na miestnej úrovni a prostredníctvom malého pohraničného styku. V tomto kontexte Komorowski poznamenal, že Poľsko má "dlhú hranicu" s Ruskom "a množstvo spoločných záujmov, o ktoré by sme sa mali starať".

Komorowského volebný štáb v utorok kritizoval pravicového prezidentského kandidáta Andrzeja Dudu za jeho negatívne názory na umelé oplodnenie. Nový volebný spot Komorowského zobrazuje Dudu, ktorý hovorí, že umelé oplodnenie je "švindeľ" a "neprirodzený spôsob, ktorí ide proti učeniu cirkvi". Dudova strana Právo a spravodlivosť (PiS) kritizovala Komorowského spot s argumentom, že prezident zneužíva túto záležitosť v predvolebnej kampani.

V utorok vyjadrilo oficiálne podporu Dudovi poľské odborové hnutie Solidarita, informovala PAP.

Všetci prezidentskí kandidáti s výnimkou prezidenta Komorowského sa v utorok večer zúčastnili na televíznej debate, kde prezentovali svoje názory na zahraničnú politiku a bezpečnosť, ekonomický a sociálny rozvoj a sociálno-politický systém krajiny.

Prezident Komorowski sa rozhodol na debate nezúčastniť, pretože podľa jeho vyjadrenia "debata zahŕňajúca všetkých kandidátov neposkytovala šancu skutočne si vymeniť názory a predstaviť vlastné plány a programy". Komorowski povedal, že sa zúčastní na takejto debate, ak sa bude konať druhé kolo prezidentských volieb. "Samozrejme, debata pred druhým kolom je normálna a dobrá vec," citovala ho PAP.

V prezidentských voľbách v Poľsku, ktoré budú 10. mája, kandiduje 11 ľudí.