Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Poľský Sejm novelizoval zákon o zákaze propagácie totalitných režimov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dokument predpokladá aj likvidáciu pamätníkov zo sovietskej éry vrátane pomníkov na počesť Červenej armády.

Varšava 22. júna (TASR) - Dolná komora poľského parlamentu schválila dnes zmeny v zákone o zákaze propagácie komunizmu a iných totalitných štátnych zriadení v názvoch objektov. Dokument predpokladá aj likvidáciu pamätníkov zo sovietskej éry vrátane pomníkov na počesť Červenej armády, uviedla agentúra TASS.

Schválené úpravy nadobudnú platnosť tri mesiace po ich zverejnení v úradnom vestníku.

V pozmenenom zákone sa uvádza, že pamätníky a iné podobné objekty nemôžu vzdávať hold jednotlivcom, organizáciám, udalostiam alebo dátumom symbolizujúcim komunizmus alebo iný totalitný režim. Poslanci navrhli, aby objekty, na ktoré sa zákon vzťahuje, boli demontované, a to do 12 mesiacov odo dňa, keď pozmenený zákon nadobudne platnosť.

Zákon sa však nevzťahuje na pamätníky na cintorínoch či iných pietnych miestach ani na objekty, ktoré nie sú verejne dostupné, umelecké diela alebo objekty považované za architektonické pamiatky.

Predkladatelia zmien v doteraz platnom zákone argumentovali, že "zachovanie názvov budov a pamätníkov na počesť udalostí a ľudí, ktorí mali negatívny vplyv na dejiny Poľska, dáva prívržencom totalitných systémov možnosť šíriť svoje názory, čo má negatívny vplyv na poľskú spoločnosť". Preto navrhli uvedenú novelu a žiadajú odstránenie "demoralizujúcich" pamätníkov a názvov z verejných priestorov.

"Verejnosti to vyšle jasný signál, že štát dodržiava ústavné princípy zakazujúce totalitný režim a odsudzuje všetky činnosti spojené s podporou totalitných názorov," uvádza sa v zdôvodnení návrhu.

Už v roku 2016, keď sa táto iniciatíva objavila, hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová varovala, že v prípade uskutočnenia tohto zámeru bude Moskva adekvátne reagovať. Cieľom "vojny proti pamätníkom" je podľa nej vymazať z pamäti poľského národa skutočnosť, že "od totálnej likvidácie hitlerovskými nacistami ho zachránila Červená armáda".

Podľa odborníkov sa na území Poľska nachádza najmenej 469 objektov, na ktoré sa vzťahuje dnes pozmenený zákon. Asi 250 z týchto objektov je venovaných Červenej armáde.