Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Pompeo absolvoval rozhovory v Afganistane a odletel do Kataru

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (vľavo) a afganský prezident Ašraf Ghaní počas stretnutia v Kábule v pondelok 23. marca 2020. Pompeo pricestoval v pondelok na mimoriadnu návšteva Afganistanu, aby osobne urýchlil napĺňanie mierovej dohody uzatvorenej medzi Spojenými štátmi a afganským militantným hnutím Taliban. Foto: TASR/AP

Pompeo by sa počas aktuálnej cesty mal pokúsiť pomôcť ukončiť bezvýchodiskovú situáciu v Afganistane, v dôsledku ktorej sa odložil začiatok vnútropolitických mierových rozhovorov.

Dauha 23. marca (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo pricestoval v pondelok večer do Kataru, kde sa hneď aj stretol s predstaviteľmi afganského militantným hnutím Taliban, s ktorými tam bude za USA viesť rozhovory na najvyššej úrovni. Informovala o tom agentúra AFP.

Pompeo ešte predtým v pondelok priletel na mimoriadnu návštevu Afganistanu, kde v hlavnom meste Kábul absolvoval rozhovory s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním. Rokoval tam tiež s Ghaního politickým súperom Abdulláhom Abdulláhom, ktorý si po vlaňajších prezidentských voľbách nárokuje na úrad prezidenta. Rozhovory podľa stanice al-Džazíra nepriniesli žiadny výsledok.

Prezidentské voľby sa v Afganistane konali 28. septembra 2019. Za ich víťaza bol oficiálne vyhlásený Ghaní, s čím však nesúhlasil jeho hlavný rival Abdulláh, ktorý začiatkom marca zložil prezidentskú prísahu - v tom istom čase ako Ghaní.

Pompeo by sa počas aktuálnej cesty mal pokúsiť pomôcť ukončiť bezvýchodiskovú situáciu v Afganistane, v dôsledku ktorej sa odložil začiatok vnútropolitických mierových rozhovorov, ku ktorým by mali byť prizvaní aj zástupcovia Talibanu. Tieto rozhovory sa považujú za podstatný ďalší krok pri napĺňaní mierovej dohody, súčasťou ktorej je odsun amerických jednotiek z krajiny.

Spojené štáty podpísali 29. februára s afganským militantným hnutím Taliban dohodu o prímerí, ktorá zahŕňa stiahnutie amerických vojenských jednotiek z Afganistanu.

Dohoda má viesť k dialógu medzi Talibanom a vládou v Kábule. Tá mala ešte pred začiatkom vnútroafganských rokovaní prepustiť 5000 väznených členov Talibanu, čo však neurobila. Afganský prezident Ghaní podpísal tento mesiac dekrét, podľa ktorého by vláda do začiatku rokovaní prepustila 1500 talibov a zvyšných 3500 až v ďalšej etape.

Prvé kolo technických rokovaní v podobe telekonferencie medzi afganskou vládou a militantným hnutím Taliban, ktoré sú zamerané na prepúšťanie väzňov, usporiadali USA v nedeľu.