Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pompeo: USA a Rusko sa dohodli, ako vyjsť z patovej situácie v Sýrii

Na archívnej snímke Mike Pompeo. Foto: TASR/AP

Dodal tiež, že obe mocnosti podporili myšlienku vytvoriť výbor poverený vypracovaním povojnovej sýrskej ústavy.

Soči 15. mája (TASR) - Spojené štáty a Rusko sa dohodli na spôsoboch, ako prekonať patovú situáciu pri hľadaní politického riešenia v Sýrii, uviedol minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo po rozhovoroch s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým sa zišli v utorok v ruskom čiernomorskom letovisku Soči.

Pompeo spresnil, že Sýria - kde Spojené štáty a Rusko stoja na opačných stranách konfliktu - bola hlavnou témou jeho rokovania s Putinom.

Dodal tiež, že obe mocnosti podporili myšlienku vytvoriť výbor poverený vypracovaním povojnovej sýrskej ústavy. Ide o kľúčový krok, ktorý sa zatiaľ nepodarilo uskutočniť kvôli nezhodám zainteresovaných strán.

Pred odletom z Ruska Pompeo pred novinármi označil rokovanie o Sýrii za veľmi produktívne "o záležitostiach, ktoré môžeme robiť spoločne a kde máme rovnakú predstavu o tom, ako má politický proces napredovať."

Pripomenul "politický proces spojený s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2254", ktorý sa ocitol v slepej uličke, pričom vyjadril presvedčenie, že "teraz môžeme začať vzájomne spolupracovať spôsobom, ktorý to odblokuje".

Pompeo vyslovil nádej, že sa v tomto procese sa podarí podniknúť prinajmenšom prvý krok v podobe vytvorenia spomínaného výboru, ktorý skoncipuje novú sýrsku ústavu.

Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN č. 2254 bola prijatá jednomyseľne v roku 2015 a vyzvala začať politický proces pod vedením Sýrčanov a pod dohľadom OSN. K realizácii rezolúcie však nedošlo.

Pompeo informoval, že Rusko a Spojené štáty diskutovali aj o ďalších oblastiach spolupráce v Sýrii, ktoré však bližšie nemohol špecifikovať.