Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pompeo: Budeme bojovať proti zasahovaniu Ruska do kongresových volieb

Mike Pompeo, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Viac podrobností o ruskom zasahovaní či protiopatreniach Pompeo nepovedal, ale konštatoval, že sa ešte musí vynaložiť veľa úsilia na zastavenie snáh Moskvy.

Washington 23. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu vyhlásil, že administratíva prezidenta Donalda Trumpa nebude tolerovať zasahovanie Ruska do tohtoročných volieb do Kongresu.

Pred výborom pre zahraničné vzťahy Snemovne reprezentantov uviedol, že Washington prijme "primerané protiopatrenia" v boji proti "pokračujúcim snahám" Ruska miešať sa do novembrových volieb.

Viac podrobností o ruskom zasahovaní či protiopatreniach Pompeo nepovedal, ale konštatoval, že sa ešte musí vynaložiť veľa úsilia na zastavenie snáh Moskvy. USA zatiaľ neboli v tejto súvislosti schopné prikročiť k "účinnému odstrašeniu", dodal.

Popredný demokratický člen výboru Eliot Engel však vyjadril názor, že Trumpova administratíva "dáva Rusku priepustku", pretože ruský prezident Vladimir Putin "uprednostnil prezidenta Trumpa pred Hillary Clintonovou" v prezidentských voľbách v roku 2016.

USA odstúpia od rozhovorov s KĽDR, ak nedôjde k "správnej" dohode


Spojené štáty odstúpia od jadrových rozhovorov so Severnou Kóreou, ak sa nedosiahne "správna" dohoda, vyhlásil v stredu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Šéf americkej diplomacie pred výborom pre zahraničné vzťahy Snemovne reprezentantov uviedol, že "zlá dohoda" nepripadá do úvahy. "Ak nebude na stole správna dohoda, zdvorilo odídeme," citovala Pompea agentúra Jonhap.

V Singapure sa 12. júna očakáva historické stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Pchjongjang však začal tento mesiac opäť ostrejšie kritizovať Soul i Washington v súvislosti s ich spoločným vojenským cvičením. Severná Kórea pohrozila, že zváži konanie historicky prvého summitu so Spojenými štátmi, a pozastavila tiež dialóg na vysokej úrovni s Južnou Kóreou.

Trump v utorok uviedol, že plánovaný summit "možno nevyjde na 12. júna". Prípravy na vrcholnú schôdzku podľa neho pokračujú, ale táto môže byť zrušená, ak nebudú splnené podmienky zo strany USA. Trump však odmietol povedať, o aké podmienky ide.

Severná Kórea pohrozila tiež stiahnutím sa zo summitu, ak budú USA od nej žiadať "úplnú denuklearizáciu".

USA odpovedia na vyhostenie amerického chargé d'affaires z Venezuely


Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu vyhlásil, že USA zareagujú na vyhostenie najvyššie postaveného amerického diplomata vo Venezuele podobným spôsobom.

Pred výborom pre zahraničné vzťahy Snemovne reprezentantov uviedol, že jeho rezort už dostal oficiálne oznámenie, že chargé d'affaires Todd Robinson bol vyhlásený za personu non grata. Podľa Pompea USA zareagujú podobne, čím naznačil vyhostenie najvyššie postaveného venezuelského diplomata vo Washingtone.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok povedal, že Robinson a jeho zástupca Brian Naranjo boli vyhostení za ich údajné sprisahanie proti vláde. Mali totiž vyzývať opozičné skupiny na bojkot nedeľných prezidentských volieb, ktoré Maduro vyhral. Biely dom označil tieto voľby za "podvod". Maduro dal obom diplomatom 48 hodín na opustenie krajiny, pripomína agentúra AP.

Robinson je kariérnym diplomatom, ktorý bol predtým veľvyslancom v Guatemale. Venezuela ani USA nemajú v druhej krajine veľvyslancov od roku 2010.