Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

M. Pompeo vyzval na ukončenie rivality na Blízkom východe

Mike Pompeo, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie tak učinil s cieľom oslabiť vplyv Teheránu a prisľúbil vyhnať Irán zo Sýrie.

Káhira 10. januára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo prisľúbil, že jeho krajina sa bude naďalej angažovať na Blízkom východe. K potvrdeniu záväzku dochádza v čase, keď sa Washington snaží vyvrátiť obavy svojich spojencov v súvislosti s politikou USA v tomto nepokojnom regióne, informovala agentúra DPA.

Americký prezident Donald Trump znepokojil svojich spojencov v zmienenom regióne, keď v polovici decembra prekvapivo oznámil plán stiahnuť amerických vojakov zo Sýrie, pričom vyhlásil porážku teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

"Spojené štáty a prezident Trump zostanú naďalej stálym partnerom v tomto regióne pre Egypt i ďalšie krajiny," uistil Pompeo spojencov počas prejavu v Káhire. "V týchto konfliktoch nebojujete sami. Boje proti IS, al-Káide a ďalším teroristickým skupinám pokračujú," zdôraznil.

Šéf americkej diplomacie zároveň vyzval na ukončenie rivality na Blízkom východe s cieľom oslabiť vplyv Teheránu a prisľúbil vyhnať Irán zo Sýrie, píše agentúra AFP.

Pompeo sa tak vyjadril po rokovaniach s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a ministrom zahraničných vecí Sámihom Šukrím. Dodal, že so Sísím, ktorého krajina je dlhoročným spojencom USA, mal "produktívne stretnutie".

Do Egypta americký minister zavítal v rámci cesty po krajinách Blízkeho východu. Navštívi ešte Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Katar, Saudskú Arábiu, Omán a Kuvajt.