Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pomstitelia delty Nigeru útočili v Nigérii na ďalšie ropné zariadenia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dnes ráno oddiely NDA zaútočili na ropovod v oblasti Nembe ležiaci 50 kilometrov juhozápadne od Port Harcourt, ktorý je hlavným mestom štátu Delta.

Lagos 29. mája (TASR) - Odštiepenecká skupina Pomstitelia delty Nigeru (NDA) sa v noci nadnes prihlásila k sabotážam na hlavnom ropovode v krajine, informovala agentúra AP.

Prvý z útokov na ropné zariadenia spoločnosti Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC) sa odohral 5. mája a vyradil z činnosti rafinérie vo Wari a Kadune. Druhý útok militanti NDA spáchali v rovnaký deň a jeho terčom bol vrt Abiteye. Po útoku naň americká firma nálezisko uzavrela.

V ďalších dňoch došlo k útokom na zariadenia britskej spoločnosti Shell a talianskej Eni, ktoré v ich dôsledku zastavili ťažbu.

Dnes ráno oddiely NDA zaútočili na ropovod v oblasti Nembe ležiaci 50 kilometrov juhozápadne od Port Harcourt, ktorý je hlavným mestom štátu Delta. Ropovod patrí spoločnostiam Shell a Agip.

Dnešný útok bol tak tretí v poradí tento mesiac a zasadil ďalšiu ranu ropnému priemyslu Nigérie: podľa agentúry AP denná ťažba v poslednom čase klesla z obvyklých 2,2 milióna barelov na 1,4 milióna barelov. Nigéria tak prestala byť hlavným exportérom ropy v Afrike a svoje prvenstvo bola nútená prenechať Angole.

Viaceré ropné spoločnosti v reakcii na sériu útokov na ropné zariadenia v Nigérii evakuovali svojich zamestnancov. Vláda vyslala do oblasti armádne posily, ale ani prítomnosť vojakov nezabránila atentátom.

NDA dala ropným spoločnostiam ultimátum, aby do 31. mája opustili deltu Nigeru, kde sú bohaté ložiská ropy. Podľa agentúry AP časť miestnych obyvateľov - prekvapujúco - podporuje NDA a jej požiadavku na poctivejšiu deľbu prírodného bohatstva. Zamorenie, ktoré vzniká pri ťažbe ropy, totiž zničilo chovy dobytka mnohých farmárov a má negatívny vplyv aj na rybolov.