Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

FOTO: Slovenský eurokomisár M. Šefčovič sa zapojil do ponožkovej výzvy

Foto: Facebook

Viacerí predstavitelia európskej politiky sa v týchto dňoch prezentujú s ponožkami dvoch rôznych párov.


Brusel 5. marca (TASR) - Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu dnes prostredníctvom sociálnych sietí informoval, že sa zapojil do netradičnej "ponožkovej" výzvy, ktorá sa šíri medzi politikmi EÚ a tiež v prostredí Európskeho parlamentu (EP) a ktorej zámerom je pomôcť ľuďom trpiacim Downovým syndrómom.

Svetový deň Downovho syndrómu si pripomenieme 21. marca.

Viacerí predstavitelia európskej politiky sa v týchto dňoch prezentujú s ponožkami dvoch rôznych párov. Nepárne ponožky symbolizujú heslo "Byť odlišný je normálne" a majú za cieľ zvýšiť povedomie širokej verejnosti o Downovom syndróme.

S iniciatívou vyrukovala nadácia Jérôme Lejeune a organizácia World Youth Alliance. Francúzska nadácia, ktorá už od roku 1959 pomáha postihnutým touto chorobou, na internetovej stránke www.fondationlejeune.org zverejňuje fotografie a videá obyčajných ľudí, europoslancov a politikov, ktorí sa rozhodli pridať sa do kampane.

Maroš Šefčovič plní ponožkovú výzvu.
Foto: Facebook

Zo slovenských europoslancov je tam Branislav Škripek (OĽaNO), je tam aj meno rakúskej poslankyne Ulrike Lunacekovej a tiež bývalého predsedu europarlamentu Jerzyho Buzeka.

Buzek po zapojení sa do kampane "SocksBattle4DS" vyzval slovenského eurokomisára, aby sa tiež zapojil.

Šefčovič tak urobil ako prvý eurokomisár a ako uviedol, rozšíril túto kampaň na svojich kolegov v exekutíve EÚ - komisára pre susedskú politiku Johannesa Hahna a komisára pre vedu, výskum a inovácie Carlosa Moedasa. Kampaň preniesol aj na Slovensko, keď "ponožkovú výzvu" adresoval predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu.

"Je veľa rodín, ktoré bojujú s touto chorobou. Preto by som chcel, aby sme si v tento deň pripomenuli všetkých ľudí s Downovým syndrómom a to, koľko lásky priniesli do našich rodín,"
uviedol Šefčovič vo svojom videodkaze v rámci kampane.