Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Popravili sériového vraha s IQ 66, bránil sa duševnou nespôsobilosťou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prietova poprava bola vo Virgínii prvou od januára 2013.

Richmond 2. októbra (TASR) - Americký štát Virgínia popravil vo štvrtok odsúdeného sériového vraha Alfreda Prieta, ktorý podľa svojich vlastných slov trpel duševnou nespôsobilosťou. Išlo o prvú popravu za takmer tri roky v tomto štáte, informovala dnes agentúra Reuters.

Prieta, 49-ročného rodáka zo Salvádoru, vyhlásili za mŕtveho o 21.17 h miestneho času (dnes o 03.17 h SELČ) v nápravnovýchovnom centre okresu Greenville.

Posledné Prietove slová boli: "Chcem sa poďakovať všetkým svojim právnikom, všetkým svojim zástancom a všetkým rodinným príslušníkom. Už nech to je za nami."

Prieta odsúdili za vraždu páru z Virgínie z roku 1988 a umiestnili ho do cely smrti v Kalifornii. Predstavitelia štátu v súdnych dokumentoch uviedli, že muž bol usvedčený alebo podozrivý zo zavraždenia najmenej deviatich ľudí.

Americký najvyšší súd vo štvrtok zamietol bez vysvetlenia žiadosť o odklad popravy. Prietovi právnici uviedli, že odklad by poskytol súdom v Kalifornii čas zaoberať sa Prietovými tvrdeniami, že je duševne postihnutý.

Právnici informovali, že Prieto má inteligenčný kvocient (IQ) 66, a preto je podľa ústavy oslobodený od popravy.

Prieta popravili po tom, čo jeho právnici uviedli, že podali odvolanie na najvyšší súd, v ktorom žiadali odklad z ďalšieho dôvodu - na začiatku smrtiacej procedúry sa totiž ako prvý z troch liekov podáva pentobarbital.

Obhajcovia argumentovali, že pentobarbital môže zlyhať a spôsobiť krutú bolesť, čo porušuje ústavný zákaz krutých a zvláštnych trestov.

Podľa právnikov boli pri Prietovej poprave použité lieky dávno po dátume spotreby.

Prieta odsúdili v roku 2010 za vraždu Rachel Faverovej a jej priateľa Warrena Fultona pri Washingtone. Faverová bola aj znásilnená.

Prieto práve čakal v Kalifornii na vykonanie trestu smrti udeleného v roku 1992 za znásilnenie a zavraždenie 15-ročného dievčaťa, keď ho odsúdili aj vo Virgínii. Predstavitelia Kalifornie ho do Virgínie následne vydali.

Prietova poprava bola vo Virgínii prvou od januára 2013. Od roku 1976 - teda odvtedy, čo najvyšší súd USA znovu zaviedol hrdelný trest - vykonal tento štát 111 popráv.