Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Popredného kurdského právnika zastrelili v tureckom Diyarbakire

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Kurdské mesto Diyarbakir je častým dejiskom zrážok medzi políciou a stúpencami zakázanej PKK.

Diyarbakir 28. novembra (TASR) - Prominentného tureckého právnika zasadzujúceho sa za práva Kurdov Tahira Elčiho zastrelil dnes neznámy útočník. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA s odvolaním sa na vyhlásenia tureckých úradov.

Turecký minister vnútra Efkan Ala uviedol, že k streľbe došlo v meste Diyarbakir na juhovýchode Turecka, a to počas potýčok tureckých bezpečnostných zložiek s členmi zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Podľa slov ministra pri incidente utrpeli zranenia aj dvaja príslušníci polície. Ala už nariadil vo veci vyšetrovanie, kto však právnika usmrtil, zatiaľ zrejmé nie je.

Tahir Elči bol hlavou diyarbakirskej advokátskej komory. Turecká agentúra DHA uviedla, že ho zastrelili vo chvíli, keď spolu so skupinou právnikov poskytoval vyjadrenia pre médiá. Na televíznych záberoch, ktoré ho zachytávajú tesne pred smrťou, Elči kompetentných vyzýva na mier v regióne. "Požadujeme, aby vojna, boj, zbrane a vojenské operácie zostali mimo tejto oblasti," povedal.

Kurdské mesto Diyarbakir je častým dejiskom zrážok medzi políciou a stúpencami zakázanej PKK. Tamojšia advokátska komora na margo incidentu uviedla, že Elči sa evidentne stal obeťou atentátu. DPA dodala, že právnik bol dočasne zatknutý už v októbri, a to v súvislosti s obvinením z propagandy po tom, ako počas svojho vystúpenia v televízii uviedol, že PKK nie je teroristická organizácia.