Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poprední európski politici varovali listom Trumpa pred Putinom

Dvojica sa bozkáva pred kresbou, ktorá zobrazuje bozk ruského prezidenta Vladimira Putina (vľavo) a republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa vo Vilniuse 14. mája 2016. Foto: TASR/AP

Signatári tvrdia, že Putin nie je ani spojencom Ameriky, ani dôveryhodným medzinárodným partnerom. Sankcie uvalené na Rusko by sa podľa nich nemali zrušiť a rozdelenie Ukrajiny sa nemá akceptovať.

Washington 10. januára (TASR) - Viacerí politici zo strednej a východnej Európy sú medzi signatármi listu, ktorým varujú novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa pred najvyšším ruským predstaviteľom Vladimirom Putinom.

"Putin nechce urobiť Ameriku veľkou. My ako vaši spojenci to však chceme," uvádza sa podľa tlačovej agentúry DPA okrem iného v liste, ktorý podpísali aj niekdajší šéfovia českej a poľskej diplomacie, Karel Schwarzenberg a Radoslaw Sikorski, či bývalý švédsky premiér Carl Bildt.

Signatári tvrdia, že Putin nie je ani spojencom Ameriky, ani dôveryhodným medzinárodným partnerom. Sankcie uvalené na Ruskú federáciu by sa podľa ich názoru nemali zrušiť a rozdelenie Ukrajiny (anexia Krymu Ruskom) by sa nemalo akceptovať. Rusko za Putinovej vlády urobilo vďaka militarizmu, vojnám, hrozbám, porušeniu dohôd a falošným sľubom z Európy jedno z nebezpečnejších miest planéty.

Zlepšenie vzťahov s Moskvou patrí medzi Trumpom opakovane potvrdzované priority jeho pôsobenia v prezidentskej funkcii.