Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Poprední predstavitelia EÚ oslavujú v Kosove bezvízový režim

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kosovo vlani podpísalo s EÚ stabilizačnú a asociačnú dohodu, ktorá podľa očakávaní podporí ekonomický rast v jednej z najchudobnejších krajín Európy, pripomenula dnes v správe tlačová agentúra AP.

Priština 5. mája (TASR) - Vysokopostavení predstavitelia Európskej únie vyzvali dnes kosovských politikov, aby dali bokom nezhody a pracovali spoločne na ťažkej ceste smerujúcej k členstvu v EÚ.

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová a komisár EÚ pre migráciu Dimitris Avramopulos sa v kosovskej metropole Priština stretli s poprednými predstaviteľmi a politikmi, aby "spoločne oslavovali" - Európska komisia totiž v predchádzajúci deň odporučila bezvízový režim pre kosovských občanov, ktorý podľa očakávania Európsky parlament a Rada EÚ schvália do niekoľkých týždňov.

Kosovo však musí predtým "ratifikovať dohodu o hraniciach s Čiernou Horou a posilniť úspechy v boji proti organizovanému zločinu aj korupcii".

Stredajší návrh na bezvízový režim s Kosovom padol v rovnaký deň, ako EK odporučila bezvízový styk s občanmi Turecka - Kosovo sa tak pripojilo k ďalším balkánskym štátom, ktoré si túto výsadu už užívajú niekoľko rokov.

Mogheriniová aj Avramopulos vyzvali politikov aj na dialóg, keďže kosovská opozícia už niekoľko mesiacov narušuje zasadnutia parlamentu na protest proti dohode so Srbskom, ktorá poskytuje etnickým Srbom v Kosove väčšie právomoci, a tiež na protest proti ďalšej zmluve s Čiernou Horou o vytýčení vzájomnej hranice.

"Heslom EÚ je jednota a rôznorodosť a veľmi ľahko sa môže stať aj heslom Kosova," vyhlásila Mogheriniová v kosovskom parlamente, plnom opozičných zákonodarcov, ktorí ho inak bojkotujú už približne dva mesiace.

Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktorú uznalo 111 krajín, ale nie Belehrad. Nezávislosť neuznalo ani ďalších päť členských štátov EÚ vrátane Slovenska, tie však neblokujú integračné kroky Prištiny.

Kosovo vlani podpísalo s EÚ stabilizačnú a asociačnú dohodu, ktorá podľa očakávaní podporí ekonomický rast v jednej z najchudobnejších krajín Európy, pripomenula dnes v správe tlačová agentúra AP.

EÚ je hlavným poskytovateľom rozvojovej pomoci Kosovu a jej členské štáty sú tiež hlavnými obchodnými partnermi Kosova.

Kosovo urobilo tento týždeň ešte jeden krok do európskej rodiny, keď sa stalo členom Európskej futbalovej únie (UEFA).