Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Popredný francúzsky filmový časopis opúšťajú všetci redaktori

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Redaktori sú tiež nespokojní s víziou nových majiteľov, ktorí by chceli obsah periodika odľahčiť.

Paríž 27. februára (TASR) - Z prominentného francúzskeho filmového časopisu Cahiers du cinéma, ktorý svojho času odštartoval tzv. francúzsku novú vlnu, sa rozhodli odísť všetci novinári. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Filmový mesačník, ktorý kedysi zamestnával napríklad Jeana-Luca Godarda či Francoisa Truffauta — predtým než sa stali slávnymi režisérmi —, odkúpila vo februári skupina filmových producentov a magnátov v oblasti technológií. Nový majiteľ predstavuje podľa zamestnancov, 15 prispievateľov a redaktorov hrozbu pre nezávislosť tohto periodika.

"Medzi novými akcionármi je osem producentov, ktorí v tejto dôležitej publikácii vytvárajú konflikt záujmov," uviedli odchádzajúci novinári v spoločnom vyhlásení. "Nech už budú publikované akékoľvek články, bude tu podozrenie zo zasahovania," dodali.

Redaktori sú tiež nespokojní s víziou nových majiteľov, ktorí by chceli obsah periodika, často plného serióznych recenzií, odľahčiť a spraviť z neho "modernejšie čítanie". Vo svojom vyhlásení tiež zdôraznili, že časopis bol vždy angažovaný a vedel zaujať jasné postoje.

Vedenie časopisu sa dosiaľ k ich hromadnej výpovedi nevyjadrilo.