Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Popredný kolumbijsky obchodník s drogami sa vzdal americkým úradom

Americký protidrogový úrad ilustračné foto Foto: TASR/AP

S odvolaním sa na kolumbijského ministra obrany Juana Carlosa Pinzóna o tom dnes informovala agentúra Reuters. "Títo zločinci nemajú inú možnosť.

Bogota 5. októbra (TASR) - Popredný kolumbijský obchodník s drogami Luis Enrique Calle sa v Paname vydal do rúk predstaviteľov amerického protidrogového úradu (DEA). S odvolaním sa na kolumbijského ministra obrany Juana Carlosa Pinzóna o tom dnes informovala agentúra Reuters.

"Títo zločinci nemajú inú možnosť. Tlak zo strany bezpečnostných zložiek im nenecháva žiadny priestor, preto sa sami vzdávajú," uviedol Pinzón.

Calle je považovaný za šéfa drogového gangu Los Rastrojos, ktorý každoročne do Spojených štátov prepašuje niekoľko ton kokaínu a má pod kontrolou niekoľko kľúčových pašeráckych trás na pobreží Tichého oceánu.

Luis Enrique Calle je tento rok už tretím členom rodiny Calleovcov, ktorý kvôli obchodovaniu s drogami skončil s putami na rukách. Americké orgány vypísali za jeho dolapenie odmenu 2,7 milióna dolárov (2 milióny eur). Javier Antonio Calle sa v máji sám vzdal americkým agentom na karibskom ostrove Aruba, zatiaľ čo jeho brata Juana Carlosa zatkli v marci v Ekvádore.

Podľa popredných predstaviteľov kolumbijskej polície niekoľko ďalších obchodníkov s drogami komunikuje s americkými úradmi o možnosti vzdať sa, keďže výmenou za informácie o iných príslušníkoch drogových kartelov a pašeráckych trasách môžu dostať miernejší trest v amerických väzniciach.