Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Popredný pirátsky veliteľ Somálska sa vydal do rúk orgánov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Maxamed Cismaan Garfaaje organizoval prepadávanie lodí, za ktoré požadoval výkupné, a v roku 2012 stál za únosom amerického novinára Michaela Scotta Moora, prepusteného po 977 dňoch v zajatí.

Mogadišo 19. januára (TASR) - Jeden z najvyššie postavených pirátov Somálska sa vydal v pondelok do rúk tamojších orgánov spolu s niekoľkými stovkami svojich mužov. S odvolaním sa na oficiálne zdroje o tom informuje agentúra DPA.

Pirátsky veliteľ Maxamed Cismaan Garfaaje v minulosti organizoval prepadávanie lodí, za ktoré požadoval výkupné, a v roku 2012 stál za únosom amerického novinára Michaela Scotta Moora, prepusteného po 977 dňoch v zajatí. Orgánom v centrálnej somálskej oblasti Galmudug sa prihlásil s tým, že "upúšťa od svojho doterajšieho podnikania, aby pomohol obnoviť svoj región mierovou cestou", uviedli pre DPA miestni predstavitelia.

Šéf regionálneho rezortu bezpečnosti Nuur Ibrahim Cismaan doplnil, že Garfaaje odovzdal úradom "až 300 ozbrojených militantov a bojové vozy", čo označil za "historickú udalosť". "Sme pripravení rehabilitovať týchto militantov, aby sa mohli integrovať" do milícií slúžiacich ako regionálna armáda, povedal minister.

Somálske pirátske gangy ešte pred niekoľkými rokmi predstavovali vážnu hrozbu pre svetový námorný obchod. Počet útokov však dramaticky poklesol po tom, ako lode začali strážiť ozbrojené hliadky.