Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Popredný predstaviteľ ruského vesmírneho výskumu prebehol na Západ

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa novín Kommersant ide o generálneho riaditeľa Vedeckovýskumného ústavu vývoja vesmírnych prístrojov (NII KP) Jurija Jaskina.

Moskva 15. mája (TASR) - Popredný predstaviteľ ruského vesmírneho výskumu sa rozhodol zostať na Západe a požiadal o uvoľnenie z funkcie. Informoval o tom v stredu ruský denník Kommersant.

Podľa novín ide o generálneho riaditeľa Vedeckovýskumného ústavu vývoja vesmírnych prístrojov (NII KP) Jurija Jaskina. Ten údajne v apríli tohto roka pod zámienkou služobnej cesty odcestoval do Európy a naspäť do Ruska sa už nevrátil.

Svojim nadriadeným následne zaslal rezignačný list, v ktorom oznámil, že sa z vlastnej vôle vzdáva funkcie. Údajne sa nachádza na území Grécka.

Jaskinom riadený inštitút patrí pod štátnu korporáciu Roskosmos, ktorá zodpovedá za ruský vesmírny program. Dôvody jeho úteku preskúma ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB).

Kommersant naznačuje, že Jaskin sa rozhodol zostať v zahraničí v čase, keď sa v jeho ústave začal vnútorný audit iniciovaný šéfom Roskosmosu Dmitrijom Rogozinom.

Jaskin sa podľa zdrojov Kommersantu obával, že audit odhalí spreneveru rozpočtových zdrojov ústavu, ktorý v rámci Roskosmosu patrí medzi prestížne inštitúcie. Preto údajne opustil Rusko ešte pred začiatkom vyšetrovania.

Vo februári 2019 ruské médiá informovali o začiatku 14 trestných konaní, ktoré boli iniciované po viacerých interných auditoch v rámci Roskosmosu, píše Kommersant.