Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poradca Abbása kritizoval presun ambasády USA do Jeruzalema

Na archívnej snímke pohľad na Západnú stenu a Dóm skaly, jedných z najsvätejších miest pre Židov a Moslimov, v Starom meste Jeruzalema. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump vlani v decembri vyhlásil, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presunú tam svoje veľvyslanectvo.

Gaza 14. mája (TASR) - Bývalý generálny tajomník výkonného výboru Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) Sáib Iríkát kritizoval na pondelok naplánované otvorenie amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme. Vyhlásil tiež, že administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa je "založená na lžiach". Informovala o tom agentúra AP.

Iríkát, ktorý je aj jedným z hlavných poradcov palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, v pondelok pre rozhlasovú stanicu Hlas Palestíny uviedol, že Trump nedodržal slovo, keď sľúbil, že presun veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema odloží, aby dal šancu izraelsko-palestínskym mierovým rozhovorom.

Washington "prestal byť partnerom", povedal Iríkát a dodal, že Trumpova administratíva sa "stala súčasťou problému", pričom svet "potrebuje skutočných vodcov a tamtí (americkí predstavitelia) sú realitní agenti, a nie vodcovia".

Americký prezident Donald Trump vlani v decembri vyhlásil, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presunú tam svoje veľvyslanectvo. Slávnostné otvorenie veľvyslanectva USA v Jeruzaleme je podľa agentúry DPA naplánované na pondelok 14. mája o 15.00 h SELČ.