Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Bývalý poradca peruánskeho prezidenta ušiel z domáceho väzenia

Ollanta Humala, archívne foto Foto: TASR/AP/Martin Mejia

Belaúndeho právnik povedal, že jeho klient išiel večer do postele a ráno už ho nebolo, vraj mohlo ísť o útek alebo únos.

La Paz 25. mája (TASR) - Bývalý poradca peruánskeho prezidenta Ollantu Humalu ušiel z domáceho väzenia v bolívijskej metropole La Paz predtým, ako ho mali previezť do Peru, kde čelí obvineniam z korupcie, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na bolívijskú vládu.

Martín Belaúnde radil Humalovi počas jeho prezidentskej kandidatúry v roku 2006, ktorá vtedy nebola úspešná. Belaúnde utiekol z Peru minulý rok po obvineniach z korupcie.

Podľa peruánskych žalobcov je Belaúnde súčasťou rozsiahlej zločineckej siete s väzbami na verejných činiteľov. Prípad spôsobil naštrbenie dôvery v prezidenta, ktorý opakovane odmietol, že by vedel niečo o údajných nezákonných aktivitách.

Belaúnde poprel akékoľvek obvinenia s tým, že je obeťou politického prenasledovania. Začiatkom mája pre Reuters uviedol, že sa obáva o svoj život, ak by sa vrátil do Peru.

Ako informoval šéf administratívy bolívijského prezidenta Eva Moralesa, Belaúnde ušiel z políciou stráženej rezidencie v nedeľu v skorých ranných hodinách. Bolívia následne spustila po ňom pátranie, vydala naňho zatykač a upovedomila Interpol.

Miestni vyšetrovatelia pracujú s verziou, že zlyhala ostražitosť policajného tímu alebo mu niekto z tohto tímu k úteku pomohol.

Belaúndeho právnik povedal, že jeho klient išiel večer do postele a ráno už ho nebolo, vraj mohlo ísť o útek alebo únos.

Peruánska vláda v Lime sa zatiaľ k prípadu nevyjadrila.