Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poradcovia nemeckej vlády požadujú prechodnú dohodu s Britániou

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel (vľavo) a ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová Foto: FOTO TASR/AP

Spolková ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová dnes uviedla, že v prípade brexitu neexistuje žiaden jasný plán postupu.

Berlín 18. mája (TASR) - Ekonomickí poradcovia nemeckej vlády si myslia, že vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ) by malo byť postupné.

V liste adresovanom spolkovej ministerke hospodárstva Brigitte Zypriesovej zdôraznili, že sa musia vytvoriť pravidlá pre prechodné obdobie po roku 2019, ktoré by platili až do uzatvorenia dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Britániou. Británia by sa napríklad mohla stať členom Európskeho zduženia voľného obchodu (EFTA) rovnako ako by dočasne mohla byť súčasťou spoločného trhu v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru.

To by zaručilo právnu bezpečnosť občanov EÚ v Británii a rovnako Britov v EÚ a zabezpečilo by, aby sa predišlo "zbytočnému narušeniu ekonomických vzťahov", myslia si ekonomickí poradcovia spolkovej vlády.

Zypriesová dnes uviedla, že v prípade brexitu neexistuje žiaden jasný plán postupu. "Najprv si musíme vyjasniť hlavné otázky vystúpenia. Až potom budeme môcť diskutovať o budúcich vzťahoch a prípadných prechodných dohodách."