Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Porošenko chce zaviesť kvóty na používanie ukrajinčiny aj v televízii

Podnikateľ Petro Porošenko zostáva aj podľa výsledkov prieskumu verejnej mienky favoritom prezidentských volieb naplánovaných v postsovietskej republike na 25. mája. Foto: TASR/AP

V súlade so zákonom televízne a rozhlasové spoločnosti musia zabezpečiť, aby 25 percent piesní bolo v ukrajinčine. Podľa prezidenta Porošenka sa zvýšil podiel ukrajinčiny vo vysielaní.

Kyjev 9. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce iniciovať stanovenie kvót na uvádzanie televíznych programov v ukrajinčine. Jeho cieľom je popularizácia tohto jazyka.

Na dnešnom odovzdávaní cien pomenovaných po ukrajinskom básnikovi Tarasovi Ševčenkovi Porošenko podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že vďaka prijatým zmenám v zákonoch sa zvýšil podiel ukrajinských piesní a používania ukrajinského jazyka v rozhlasovom vysielaní. Porošenko však vyhlásil, že podiel ukrajinčiny v televíznom vysielaní "je neprípustne nízky." Oznámil, že sa preto rozhodol iniciovať kvóty na používanie ukrajinčiny aj v televízii.

Zmeny v zákone o rozhlasovom a televíznom vysielaní platia na Ukrajine od novembra roku 2016. V súlade s nimi televízne a rozhlasové spoločnosti musia v prvom roku ich platnosti zabezpečiť, aby 25 percent vysielaných piesní bolo v ukrajinčine. V druhom roku sa má tento podiel zvýšiť na 30 percent a od tretieho roku platnosti na 35 percent.

Proti týmto zmenám v zákone pred časom protestovalo vyše 500 ukrajinských spevákov a skupín, ktoré zavedenie kvót na minimálny počet piesní v ukrajinčine označili za "populistický krok". Podľa nich rozdeľuje Ukrajincov na základe ich jazykovej príslušnosti, čo narušuje jednotu spoločnosti. Strana Opozičný blok sa obrátila na parlament so žiadosťou o zrušenie tohto zákona.