Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusi obviňujú ukrajinskú armádu, že blokuje ich humanitárnu pomoc

Hovorkyňa Červeného krížu Galina Balzamová hovorí s médiami na ukrajinsko-ruskej hranici. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už skôr oznámil, že ukrajinské delostrelectvo zničilo "významnú časť ruskej obrnenej kolóny, ktoré v noci prekročila ukrajinské hranice, doplnila agentúra Reuters.

Moskva 15. augusta (TASR) - Rusko dnes obvinilo Ukrajinu z pokusu o prekazenie ruskej humanitárnej misie pre východnú Ukrajinu a vyzvalo na prímerie v tejto oblasti, ktoré by umožnilo doručenie dodávok.

"Musíme upozorniť na prudké zosilnenie vojenskej akcie ukrajinských ozbrojených síl so zjavným cieľom na prerušiť cestu - so súhlasom Kyjeva - humanitárneho konvoja cez ukrajinsko-ruskú hranicu," vyhlásilo ministerstvo zahraničných vecí.

Petro Porošenko: Naše delostrelectvo zničilo časť ruskej vojenskej techniky
Ukrajinské delostrelectvo zničilo časť vojenskej techniky, ktorá v noci prenikla z Ruskej federácie na Ukrajinu. V telefonickom rozhovore s britským premiérom Davidom Cameronom to dnes vyhlásil najvyšší ukrajinský predstaviteľ, prezident Petro Porošenko.

Ako ďalej informovala tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na komuniké prezidentskej tlačovej služby z Kyjeva, obaja štátnici hovorili o koordinácii krokov v reakcii na nočné vtrhnutie ruských armádnych vozidiel na ukrajinské teritórium, o ktorom informoval napríklad aj britský denník The Guardian.

Petro Porošenko súčasne vyjadril znepokojenie nad situáciou na ukrajinsko-ruskej štátnej hranici, a to aj v súvislosti s využívaním jej otvoreného úseku na pokračujúci postup ťažkej vojenskej techniky a zbraní z Ruska na Ukrajinu.

Veľká Británia dnes v Londýne predvolala na rezort diplomacie mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ruskej federácie Alexandra Jakovenka, aby vysvetlil správy o preniknutí ruskej armády na Ukrajinu a o zhromažďovaní výzbroje v okolí rusko-ukrajinskej štátnej hranice. Informáciu priniesla tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí.

Andrij Lysenko v zastúpení ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) na brífingu v Kyjeve tiež naznačil zničenie časti spomínanej kolóny a dodal, že sa na ukrajinské územie dostala cez hraničný priechod Izvarino, kontrolovaný separatistami, a to pod vedením príslušníkov rozviedky. Vo veci však pokračujú aktívne opatrenia, o mieste pobytu jej zvyšku a jeho osude Lysenko prisľúbil informácie neskôr.

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie vyslovili dnes znepokojenie nad medializovanými správami, podľa ktorých prešla dnes z Ruska na územie Ukrajiny kolóna vojenských vozidiel.

Šéf švédskej diplomacie Carl Bildt sa popoludní nechal počuť, že jestvuje fotografický dôkazový materiál o prechode ruskej techniky na ukrajinské teritórium. Diplomat už skôr hovoril o hrubom porušení medzinárodného práva.

Aj generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen potvrdil, že v noci nadnes "Rusi vnikli" na Ukrajinu, ale neoznačil to za inváziu.

"Minulú noc sme videli ruské vniknutie, prekročenie ukrajinskej hranice," povedal šéf NATO novinárom po stretnutí s dánskym ministrom obrany v Kodani.

"To len potvrdzuje skutočnosť, že sme svedkami plynulého prúdu zbraní a bojovníkov z Ruska na východ Ukrajiny, a je to jasná ukážka nepretržitej ruskej účasti na destabilizácii východnej Ukrajiny," dodal Rasmussen.

NATO dnes zároveň v Bruseli vydalo vyhlásenie, že Rusko síce vyzýva na deeskaláciu ukrajinského konfliktu, ale v skutočnosti ho eskaluje.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko si podáva ruku so šéfom NATO Andersom Foghom Rasmussenom.
Foto: TASR/AP


OSN vyzvala na okamžitú deeskaláciu konfliktu na Ukrajine

Správy o tom, že ukrajinská armáda ostreľovala a čiastočne zničila ruskú kolónu obrnených vozidiel po tom, ako v noci na dnes vstúpila na ukrajinské územie, zvýraznila potrebu rýchleho a mierového riešenia konfliktu, oznámila dnes OSN. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Sme si vedomí správ z Ukrajiny, ktoré nemôžeme nezávisle overiť, a budeme veľmi pozorne sledovať súvisiaci vývoj," povedal hovorca OSN Farhan Haq prítomným novinárom.

"Takéto správy poukazujú na naliehavú potrebu okamžitej deeskalácie a riešenia konfliktu prostredníctvom dialógu," dodal hovorca.

EÚ: Akákoľvek ruská vojenská akcia na Ukrajine poruší medzinárodné právo

Európska únia dnes oznámila, že že bude považovať akékoľvek jednostranné vojenské akcie Ruska na Ukrajine za "hrubé porušenie medzinárodného práva".

Ministri zahraničných vecí EÚ uviedli v spoločnom vyhlásení po rozhovoroch v Bruseli, že 28-členná únia je "čoraz viac znepokojená zhoršujúcou sa situáciou na východe Ukrajiny a jej humanitárnym dopadom na civilné obyvateľstvo".

Ministri vo vyhlásení napísali, že "akékoľvek vojenské akcie zo strany Ruskej federácie na Ukrajine pod akoukoľvek zámienkou, vrátane humanitárnej, budú Európskou úniou pokladané za hrubé porušenie medzinárodného práva".

Vo vyhlásení sa tiež uvádzalo, že EÚ je naďalej pripravená zvažovať ďalšie sankcie voči Rusku, a to "vo svetle vývoja situácie na Ukrajine".

Šéfovia ruského a ukrajinského prezidentského štábu sa stretli v Rusku

Ruského a ukrajinského prezidentského štábu sa dnes stretli v Rusku. Informovala o ruská tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na tlačovú službu Kremľa.

Sergej Ivanov - šéf štábu ruského prezidenta - a asistent ukrajinskej hlavy štátu Boris Ložkin "diskutovali o širokej škále otázok".

Medzi týmito témami bol aj formát rozhovorov ministrov zahraničných vecí Francúzska, Ukrajiny, Ruskej federácie a Nemecka, ktoré sa budú konať v nedeľu v Berlíne.

Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier, Sergej Lavrov a Pavel Klimkin zasadnú za rokovacím stolom, ktorého tvar, ako so zmyslom pre humor naznačil Klimkin, môže byť rôzny, avšak musí sa za ním viesť rozhovor.