Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Porošenko chce preveriť údajné dodávky technológií z Ukrajiny do KĽDR

Ukrajinský prezident Petro Poročenko Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident dnes na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook označil tieto dohady za absurdné.

Kyjev 16. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes nariadil príslušným úradom, aby prešetrili tvrdenia médií, že Ukrajina je dodávateľom raketových technológií pre KĽDR.

Porošenko dnes na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook označil tieto dohady za absurdné. Podľa agentúry TASS však dodal, že Ukrajina ako zodpovedný partner musí dôkladne preveriť tvrdenia zverejnené v americkom denníku New York Times o údajnej dodávke raketových motorov alebo príslušných technológií Severnej Kórei.

Ukrajinský prezident súčasne nariadil Rade národnej bezpečnosti a obrany a ministerstvu obrany, aby spoločne s medzirezortnou komisiou a zbrojárskymi firmami Južmaš a Južnoje celú situáciu prešetrili a do troch dní mu podali o tom správu.

Porošenko vyslovil očakávanie, že toto vyšetrovanie "určite potvrdí, že tvrdenia o ukrajinskej stope v severokórejskej balistickej afére sú vymyslené".

Denník New York Times s odvolaním sa na Michaela Ellemana, raketového experta z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS), a údaje amerických spravodajských služieb v pondelok napísal, že "úspech Severnej Kórey pri testovaní medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorá, ako sa zdá, by mohla zasiahnuť Spojené štáty, umožnil nákup silných raketových motorov na čiernom trhu, pochádzajúcich pravdepodobne z ukrajinskej továrne s historickými väzbami na raketový program Ruska".

Firma Južmaš v reakcii zdôraznila, že s raketovým programom Pchjongjangu nemá nič spoločné. Hlavný konštruktér firmy Južnoje Alexandr Degťariov však uviedol, že v roku 2012 boli na Ukrajine za špionáž vo firme Južmaš odsúdení dvaja občania KĽDR. Preto nevylúčil, že raketový motor mohol niekto skopírovať.