Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

POROŠENKO: V Donbase je vyše 40.000 militantov

Ukrajinský prezident Petro Poroshenko, archívne foto Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident obvinil Moskvu, že tajne posiela do Donbasu zbrane, muníciu, techniku, oblečenie a pohonné hmoty.

Kyjev 7. mája (TASR) - Nepriateľské ozbrojené skupiny v Donbase tvorí vyše 40.000 ľudí, vyhlásil v stredu ukrajinský prezident Petro Porošenko na zasadaní Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Okrem toho povedal, že ruská armáda zhromaždila pri hranici vyše 50.000 mužov, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s júlom 2014.



Porošenko obvinil Moskvu, že tajne posiela do Donbasu zbrane, muníciu, techniku, oblečenie a pohonné hmoty. Vyzval na vybudovanie obranyschopnosti Ukrajiny a vytvorenie moderných ozbrojených síl.

Na margo minských dohôd konštatoval, že Kyjev ich plne dodržiava. "Máme presvedčivé dôkazy, že všetky strany uznali prísne dodržiavanie minských dohôd Ukrajinou a ich neustále porušovanie militantmi," uviedol Porošenko.

Obvinil militantov v Donbase z toho, že neumožňujú pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby riadne overili stiahnutie ťažkých zbraní.



"Militanti pravidelne ostreľujú ukrajinské pozície a civilistov, podnikajú aktívne prieskumné a sabotážne aktivity a provokujú ozbrojené strety, aby zmarili mierové urovnanie konfliktu," dodal ukrajinský prezident.