Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Porošenko: Kolomojskyj podporuje Zelenského a Tymošenkovú kvôli pomste

Na snímke Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Porošenko obvinil Tymošenkovú za minulé hospodárske problémy Ukrajiny a v prípade Zelenského povedal, že jeho víťazstvo vo voľbách by pomohlo len Rusku.

Kyjev 28. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že jeho dvoch rivalov v nadchádzajúcich prezidentských voľbách podporuje oligarcha Ihor Kolomojskyj, ktorý sa mu chce takto pomstiť za znárodnenie banky.

Podľa agentúry AP Porošenko počas štvrtkového mítingu v Ľvove vyhlásil, že Kolomojskyj ho chce zosadiť tým, že podporuje komika Volodymyra Zelenského a bývalú premiérku Juliju Tymošenkovú. Obaja však odmietajú, že by ich oligarcha Kolomojskyj podporoval.

Porošenko zároveň obvinil Tymošenkovú za minulé hospodárske problémy Ukrajiny a v prípade Zelenského povedal, že jeho víťazstvo vo voľbách by pomohlo len Rusku.

Prezidentské voľby na Ukrajine sa uskutočnia 31. marca. Ak nijaký z 39 kandidátov nezíska podporu viac ako polovice zúčastnených voličov, 21. apríla sa bude konať druhé kolo.

Zelenskyj si aj v najnovšom prieskume verejnej mienky udržal svoju pozíciu favorita prezidentských volieb na Ukrajine. Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS), zverejneného vo štvrtok, chce Zelenskému dať svoj hlas 20,9 percenta respondentov. Úradujúceho prezidenta Petra Porošenka mieni podporiť 13,7 percent a bývalú premiérku Juliju Tymošenkovú 9,7 percenta opýtaných, informovala agentúra Reuters.