Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Porošenko: Krym i Donbas sa nám vrátia, keď budeme úspešní

Ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Agresor nepotrebuje Krym, ale celú Ukrajinu, vyhlásil dnes na bezpečnostnom fóre v Kyjeve ukrajinský prezident Petro Porošenko, podľa ktorého existuje dostatok dôvodov nemať o tom pochybnosti.

Kyjev 28. mája (TASR) - Agresor nepotrebuje Krym, ale celú Ukrajinu, vyhlásil dnes na bezpečnostnom fóre v Kyjeve ukrajinský prezident Petro Porošenko, podľa ktorého existuje dostatok dôvodov nemať o tom pochybnosti.

Podľa jeho slov by agresor potreboval slabú, zdestabilizovanú Ukrajinu so zdiskreditovanými európskymi hodnotami a ideami a skompromitovanými ľuďmi.

Ukrajinský prezident sa vo svojom vystúpení venoval novej bezpečnostnej stratégii Ukrajiny, ako aj otázke umiestnenia medzinárodných mierových síl v Donbase.

Porošenko vyzval Moskvu na dialóg o Donbase, ktorý by sa týkal tak stiahnutia ruských ozbrojených síl z konfliktom sužovanej oblasti, ako aj kontroly rusko-ukrajinských hraníc misiou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Podľa neho sú Ukrajinci, ktorých krajina je viac ako rok poznamenaná ruskou okupáciou Krymu a ruskou agresiou v Donbase, jednotní ako nikdy predtým.

Porošenko podčiarkol, že proruskí separatisti, ktorí požadujú viac autonómie pre nimi kontrolované oblasti na východe Ukrajiny, "nie sú jednou zo strán dialógu", lebo ozbrojenci a teroristi nemôžu zastupovať Donbas.

Informovala o tom dnes Ukrajinská pravda, ďalšie ukrajinské spravodajské servery, ako aj poľská spravodajská televízia TVN24.

Porošenko v interview, ktoré poskytol ukrajinským televíziám, zdôraznil, že je presvedčený, že sa jeho krajine podarí opäť získať Donbas i Krym, ak bude Ukrajina úspešná. Donbas skôr, Krym o čosi neskôr, formuloval Porošenko, ktorý zdôraznil nutnosť realizovať obsah mierových dohôd z Minska a dostať za rokovací stôl predstaviteľov Ruskej federácie.

Krajanov vyzval, aby sa učili žiť v nových podmienkach, aby zaťali zuby a bok po boku čelili pokusom o diskreditáciu ukrajinského štátu.

Porošenko, ktorý ubezpečil o svojej nezávislosti od oligarchov, nenechal pochybnosti o tom, že je pripravený vyhlásiť na Ukrajine vojnový stav, ak bude dochádzať k porušovaniu prímeria a útokom na ukrajinské ozbrojené sily.