Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Porošenko odsúdil násilie pred parlamentom ako protiukrajinský akt

Zranený policajt dostáva prvú pomoc po zranení granátom počas stretu s nacionalistickými demonštrantmi počas rokovania ukrajinského parlamentu o zmenách v ústave, dotýkajucich sa východných oblastí krajiny v Kyjeve 31. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Nepokoje vypukli počas dnešného zasadnutia, na ktorom zákonodarcovia v prvom čítaní odhlasovali ústavnú reformu posilňujúcu postavenie separatistických oblastí na východe Ukrajiny.

Kyjev 31. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko odsúdil dnešné násilné strety pred parlamentom v Kyjeve, pričom ich označil za "protiukrajinskú akciu". V televíznom príhovore protesty nacionalistov proti zmenám v ústave zo svojej dielne kritizoval ako "úder od chrbta", uviedla agentúra DPA.



Nepokoje pred ukrajinským parlamentom vypukli počas dnešného zasadnutia, na ktorom zákonodarcovia v prvom čítaní odhlasovali ústavnú reformu posilňujúcu postavenie separatistických oblastí na východe Ukrajiny. Strety medzi protestujúcimi a bezpečnostnými silami sprevádzal aj výbuch granátu, pričom zahynul najmenej jeden príslušník Národnej gardy a vyše 100 ľudí utrpelo zranenia. Väčšinu zranených tvoria nasadení policajti a príslušníci Národnej gardy.

Podľa DPA dnešné udalosti v Kyjeve kritizovali taktiež hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, nemecké ministerstvo zahraničných vecí či generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland.

Prijatie legislatívy o osobitnom štatúte častí Doneckej a Luhanskej oblasti, zmietajúcich sa v konflikte medzi ukrajinskou armádou a proruskými povstalcami, je hlavným prvkom mierovej dohody podpísanej vo februári v bieloruskom Minsku.