Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Porošenko privítal správu, že lídri EÚ uvažujú o predĺžení sankcií

Petro Porošenko Foto: TASR/AP

Uviedol to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko po stretnutí s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom v Bruseli.

Brusel 22. júna (TASR) - Ukrajina dúfa, že sa jej v spolupráci s Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými podarí zastaviť agresívne správanie sa Ruska aj v energetickej oblasti, kde projekty ako plynovod Nord Stream 2 ohrozujú nielen bezpečnosť Ukrajiny, ale aj celej Európy. Uviedol to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko po stretnutí s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom v Bruseli.

K stretnutiu oboch lídrov došlo len niekoľko hodín pred summitom EÚ a bolo prípravou na 19. summit EÚ-Ukrajina, ktorý sa uskutoční v dňoch 12-13. júla v Kyjeve.

Porošenko ocenil, že Tusk mal snahu na úvod spoločnej tlačovej konferencie hovoriť po ukrajinsky a zdôraznil, že posledné týždne sú "historické" pre Ukrajinu, lebo EÚ dodržala svoje záväzky a zrušila vízovú povinnosť pre občanov jeho krajiny.

Podľa jeho slov je to "posledný obranný múr" pred ruským impériom a sovietskym obdobím. Skonštatoval, že to, čo sa Poľsku, pobaltským krajinám a ďalším štátom z východnej Európy podarilo urobiť pred vyše 25 rokmi, teraz čaká aj na Ukrajinu.

Dôležitú úlohu v tom podľa neho zohrá aj Asociačná dohoda EÚ-Ukrajina, ktorá ako poznamenal Tusk, začne platiť už o niekoľko týždňov. Tusk vyjadril nádej, že táto dohoda bude šancou pre oživenie ukrajinskej ekonomiky a prispeje k znižovaniu korupcie na Ukrajine. Zároveň konštatoval, že Ukrajine "nikto nič nedal zadarmo" a zaslúži si všetko čo doteraz dosiahla.

Porošenko zareagoval vyhlásením, že ukrajinská strana sa usiluje o implementáciu reforiem, ku ktorým sa zaviazala pri podpise asociačnej zmluvy s EÚ.

"Môžem dnes povedať, že EÚ a Ukrajina sú k sebe bližšie než kedykoľvek predtým. Nikdy sme nemali medzi sebou takú vysokú mieru dôvery a podpory," uviedol Porošenko a poďakoval EÚ za to, že podporuje všetky reformy, o ktoré sa jeho krajina snaží aj napriek zložitej bezpečnostnej situácii na východe Ukrajiny. V tejto súvislosti považuje za dobrú správu, že sa lídri EÚ na dnešnom summite chystajú podporiť predĺženie ekonomických sankcií voči Rusku za jeho účasť na konflikte na východnej Ukrajine.

V tejto súvislosti ukrajinský prezident spomenul svoje stredajšie stretnutie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vo Washingtone, s ktorým rokoval aj o dianí na východe Ukrajiny a o amerických sankciách voči Rusku.

Porošenko vyjadril nádej, že aj vďaka spoluprácu s EÚ a USA sa Ukrajine bude dariť čeliť hrozbám z Ruska, ktoré majú aj ekonomickú podobu. Spomenul v tejto súvislosti plynovod Nord Stream 2, ktorý je podľa neho ekonomickou hrozbou nielen pre Ukrajinu, ale aj hrozbou pre EÚ a jej politiku energetickej bezpečnosti založenej na diverzifikácii zdrojov a dodávateľov.