Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Petro Porošenko žiada tretiu vlnu sankcií, ak Rusko podporí referendum

Petro Porošenko Foto: TASR/AP

Predstavitelia separatistických hnutí v oblasti Donbasu organizujú v nedeľu referendum podobné tomu, aké v polovici marca predchádzalo pripojeniu Krymu.

Berlín/Kyjev 7. mája (TASR) - Ukrajinský prezidentský kandidát Petro Porošenko dnes naliehal na EÚ a USA, aby schválili tretiu vlnu sankcií voči Rusku, ak Kremeľ podporí referendum, ktoré túto nedeľu organizujú separatisti v oblastiach na východe Ukrajiny.

Malo by ísť o dobre koordinovaný postup, upozornil Porošenko v Berlíne krátko pred stretnutím s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Predstavitelia separatistických hnutí v oblasti Donbasu organizujú v nedeľu referendum podobné tomu, aké v polovici marca predchádzalo pripojeniu Krymského polostrova a mesta Sevastopol k subjektom Ruskej federácie.

Agentúra ITAR-TASS dnes informovala, že ukrajinská generálna prokuratúra súdnou cestou napadne rozhodnutie o vypísaní miestneho referenda v Luhanskej a Doneckej oblasti. Uviedol to dnes v Kyjeve generálny prokurátor Oleh Machnyckyj.

Britské MZV dnes oznámilo, že neuzná výsledky nedeľňajších referend, pretože ide o hlasovanie, v ktorom nie je zabezpečená možnosť účasti väčšiny obyvateľstva. Americký rezort diplomacie označil referendá za fiktívne a protizákonné.

Predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin dnes informoval, že väčšina volebných miestností je už na referendum pripravená. Na základe prieskumov organizátori očakávajú asi 60-percentnú účasť. Výsledky plebiscitu zverejnia do troch dní.