Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

POROŠENKO: Ukrajina ukázala svetu pravú tvár proruských separatistov

Ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Podľa prezidenta Ukrajiny mesto Debaľceve už opustilo 80 percent jednotiek, ďalšie dve kolóny by ich mali nasledovať čoskoro.

Kyjev 18. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vo vyhlásení pre médiá uviedol, že ukrajinské sily ukončujú plánovaný a organizovaný odsun z mesta Debaľceve na východe Ukrajiny, kde ich v uplynulých dňoch obkľúčili a ostreľovali jednotky proruských separatistov.

Podľa jeho slov mesto už opustilo 80 percent jednotiek, ďalšie dve kolóny by ich mali nasledovať čoskoro. Porošenko uviedol, že ukrajinskí vojaci odchádzajú z Debaľceva aj so zbraňami a technikou, informovala agentúra TASS.



Agentúra Reuters informovala, že Porošenko vyzdvihol ukrajinské sily za to, ako si plnili svoju povinnosť pri obrane Debaľceva, a povedal, že "ukázali svetu pravú tvár banditov a separatistov, ktorí sú podporovaní Ruskom".

Porošenko toto svoje vyhlásenie poskytol novinárom na kyjevskom letisku, odkiaľ odcestoval do zóny bojov.

Ukrajinská televízia 5. kanál dnes informovala, že Porošenko odcestoval z Kyjeva na východ Ukrajiny, kde od apríla prebieha protiteroristická operácia (ATO) vládnych síl s cieľom zabrániť odštiepeniu tejto časti krajiny a jej pripojeniu k Rusku - tak ako sa to pred rokom stalo v prípade Krymského polostrova, ktorý sa na základe sporného referenda stal subjektom Ruskej federácie.



Porošenko na dnes večer do Kyjeva zvolal zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že skupiny ukrajinských vojakov z Debaľceva dorazili medzičasom do neďalekého Artemivska. Časť z nich je zranená. Fotograf agentúry Reuters Gleb Garanič povedal, že časť vojakov absolvovala 30 kilometrov, ktoré delí Debaľcevo a Artemivsk, pešo, iní v kolóne s technikou, ďalší autami. Vojaci podľa Garaniča vyzerali veľmi unavení, ich tváre boli špinavé od bojov.

Separatistické jednotky v uplynulých dňoch pokračovali v bojoch o Debaľceve aj napriek prímeriu, ktoré bolo dohodnuté uplynulý piatok v Minsku a začalo platiť o polnoci na nedeľu.

Povstalci povedali, že prímerie - dohodnuté zástupcami Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska - sa nevzťahuje na Debaľceve, ktoré je strategicky dôležitým železničným a cestným uzlom spájajúcimi dve proruskými separatistami kontrolované oblasti na východe Ukrajiny.



Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý bol jedným z účastníkov mierového summitu v Minsku, v utorok počas návštevy Budapešti vyjadril nádej, že ukrajinská vláda nebude brániť svojim jednotkám v Debaľceve, aby zložili zbrane, a že proruskí povstalci ukrajinským vojakom umožnia, aby toto strategické mesto opustili.