Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Porošenko: Ukrajina ukončí účasť v Spoločenstve nezávislých štátov

Petro Porošenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina bola pritom jedným zo zakladajúcich členov SNŠ, ale za plnohodnotného člena sa nepovažuje.

Kyjev 12. apríla (TASR) - Ukrajina oficiálne ukončí svoju účasť v Spoločenstve nezávislých štátov (SNŠ) a ukončí aj pôsobenie svojich zastúpení pri tejto organizácii, ktoré sa nachádzajú v bieloruskom Minsku. S odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o tom informovala agentúra Ukrinform.

Ukrajinský prezident na bezpečnostnej konferencii v ukrajinskej metropole Kyjev navrhol, aby jeho úrad spoločne s vládou podal oficiálny návrh na ukončenie účasti vzhľadom na to, že SNŠ odmietlo odsúdiť ruskú agresiu.

Ukrajina bola pritom jedným zo zakladajúcich členov SNŠ, ale za plnohodnotného člena sa nepovažuje. Po tom, ako Rusko anektovalo ukrajinský Krym v roku 2014, ukrajinská vláda oznámila, že zahajuje procedúru ukončenia členstva v tejto organizácii. Aktivít SNŠ sa Kyjev za posledné štyri roky prakticky nezúčastňoval.

Prezident taktiež uviedol, že ruská agresia voči Ukrajine by mala viesť k okamžitému jednostrannému vypovedaniu niektorých článkov rusko-ukrajinskej zmluvy o priateľstve, spolupráci a partnerstve.