Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Porošenko varuje: Vojna v Donbase sa môže začať kedykoľvek

Ukrajinský prezident Petro Poroshenko, archívne foto Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident však ubezpečil, že ukrajinské vedenie je odhodlané urobiť všetko pre to, aby "nevzniklo pokušenie pochybovať alebo ustupovať".

Kyjev 28. apríla (TASR) - Za účasti približne 500 politikov a ekonómov z 50 štátov sveta sa dnes v Kyjeve začala medzinárodná konferencia na podporu Ukrajiny.

Cieľom podujatia je podporiť reformy na Ukrajine a oboznámiť sa s jej ekonomickými plánmi, ale aj s výsledkami dosiahnutými od vlaňajšieho pádu vlády proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Časť diskusie má byť venovaná aj situácii na východe Ukrajiny, kde trvá konflikt medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. V súvislosti s ním ukrajinský prezident Petro Porošenko v úvodnom prejave upozornil, že napriek úsiliu jeho vlády o plnenie mierových dohôd uzavretých v bieloruskom Minsku môže vojna v Donbase vypuknúť kedykoľvek. "Je to realita, vojna sa môže začať v ktoromkoľvek okamihu," vyhlásil.



Ubezpečil však, že ukrajinské vedenie je odhodlané urobiť všetko pre to, aby "nevzniklo pokušenie pochybovať alebo ustupovať". Vyjadril tiež očakávanie, že Západ Ukrajinu v jej úsilí podporí tak, aby bolo "nájdené mierové riešenie konfliktu v Donbase".

Uviedol, že ukrajinský národ v uplynulom období dokázal, že "sa nebojí ničoho" - ani reforiem, ani vojny, informovala agentúra Ukrinform. Poukázal na to, že anexia Krymského polostrova Ruskom viedla k posilneniu obranyschopnosti Ukrajiny i k nevídanej transatlantickej solidarite, čo je dôkaz, že "základným kameňom západnej civilizácie je demokracia a sloboda".

Prostredníctvom videokonferencie sa účastníkom podujatia prihovoril aj americký viceprezident Joe Biden, ktorý ubezpečil, že USA budú aj naďalej - i finančne - podporovať ekonomické reformy na Ukrajine za predpokladu, že sa v nich bude pokračovať.

Požiadal ostatné štáty, aby "Ukrajine pomohli niesť jej bremeno", keď upozornil, že situácia na východe Ukrajiny viedla k "obrovskej humanitárnej katastrofe" s dvoma miliónmi presídlencov. Vyhlásil, že "Rusko dnes okupuje ukrajinské územie, keď tam posiela ruské jednotky, najatých banditov, ruské tanky a ruské rakety".



Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker upozornil, že reformy sú jedinou cestou k obnove ukrajinskej ekonomiky. Pripomenul, že okrem ekonomických reforiem potrebuje Ukrajina aj reformy v politike a účinný program boja s korupciou. Podobne ako Biden, aj Juncker podmienil ďalšiu pomoc pre Ukrajinu zo strany EÚ jej pokračovaním v reformách.

Ich pomalosť v oblasti reformy justície a štátnej správy vo svojom príspevku podľa agentúry RIA Novosti kritizoval podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.